RS i matica

Dodik: Članstva BiH u NATO nema, niti će ga biti, to nema veze ni sa Ivancovom ni sa Rusijom

NA MRAKOVICI: NE SMIJEMO DOZVOLITI DA ISTORIJU PREKROJE POTOMCI ONIH KOJI SU UBIJALI KOZARU
  • Istina je da je ovdje 3.500 partizana branilo zbjeg od 65.000 žena, djece i staraca koje je napalo 45.000 pripadnika raznih formacija ustaša i Nijemaca. Zarobljeni zbjeg je spušten u Jasenovac koji je odnio 500.000 života Srba i 30.000 djece. Mnoga djeca su data u katoličke porodice gdje su im promijenjena imena. To je produženi zločin nad našom vjerom i našim narodom
  • Povodom tvrdi Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da se ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov miješa u unutrašnje stvari BiH i da „ne poštuje odluke njenih institucija“ kada je riječ o tome da li BiH treba da uđe u NATO, rekao: „Oni su obični trbuhozborci svojih mentora, koji se kriju po drugim ambasadama u Sarajevu

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na Mrakovici da se ne smije dozvoliti prekrajanje istorije pokušajima potomaka onih koji su ubijali narod na Kozari koji kažu da se nešto drugo dešavalo.

– Istina je da je ovdje 3.500 partizana branilo zbjeg od 65.000 ljudi, civila, žena, djece i staraca koje je napalo 45.000 pripadnika raznih formacija ustaša i Nijemaca i da je poginulo 9.500 boraca i 45.000 civila – rekao je Dodik prilikom obilježavanja godišnjica Bitke na Kozari.

On je podsjetio da je zarobljeni zbjeg sa Kozare spušten u Jasenovac „koji je odnio 500.000 života Srba i 30.000 djece.

– Mnoga djeca su data u katoličke porodice gdje su promijenjena njihova imena.To je jedan produženi zločin nad našom vjerom i našim narodom. Činjenica je da su ustaše i Nijemci ovdje desetkovali Srbe, pobili naše ljude i uništili domove – istakao je Dodik.

Naglasio je da u narodu živi priča o Kozari koja je nesumnjivo simbol borbe za slobodu protiv fašista i simbol borbe za nacionalno oslobođenje jer su Srbi ovdje živjeli i preživjeli.

– Ono što boli je da komunistička vlast nije vratila Kozari ono što je trebalo da vrati. Ona je razvijala neka ustaška mjesta kao što je Bugojno, a zanemarila Potkozarje i Kozaru koji su tako mnogo dali. I zato je naš posao da radeći infrastrukturne i druge projekte, kao što je put prema Podgradcima od prošle godine, da vratimo Kozari i njenom slobodarskom duhu i stradnju dio toga i da sjećanje živi – poručio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što ovaj važan datum u srpskoj istoriji zajedno obilježavaju vlade Srpske i Srbije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da odluke o članstvu BiH u NATO nema, niti će je biti, te da o tome „odlučujemo mi u Republici Srpskoj“.Milorad Dodik - Foto: SRNA

Na molbu Srne da prokomentariše izjave Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da se ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov miješa u unutrašnje stvari BiH i „ne poštuje odluke njenih institucija“ kada je riječ o tome da li BiH treba da uđe u NATO, srpski član Predsjedništva je rekao da odluke o članstvu u NATO nema i da nema puta BiH u taj savez, niti će ga biti i da im za to nisu krivi Ivancov ni Ruska Federacija.

– Ruska Federacija ima prijateljsku politiku prema BiH, zasnovanu na međunarodnom pravu, ne krijući da ima dobre odnose sa Republikom Srpskom – naglasio je Dodik.

On je istakao da Komšić i Izetbegović ne vode principijelnu politiku, niti brane interese BiH, jer to što govore nije interes Republike Srpske.

– Oni su obični trbuhozborci svojih mentora, koji se kriju po drugim ambasadama u Sarajevu. Da su zaista zaštitnici interesa BiH u koju se kunu ne bi žrtvovali svog ministra bezbjednosti zarad ambasadora Pakistana, i ne bi pažljivije gledali šta kaže Savjet za sprovođenje mira, izmišljeno tijelo, nego parlament BiH, biran na izborima – konstatovao je Dodik.

Cvijanović: Srpska baštini vrijednosti i svega onoga što nosi Kozara

  • Stradalništvo koje je vezano za ovaj kraj svakako izaziva duboko poštovanje, ali i neke druge stvari, a to znači opomenu da moramo graditi svoju budućnost, poštovati svoju prošlost i na njoj zasnivati našu budućnost

PREDSJEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas na Mrakovici da Srpska kao društvo funkcioniše na tekovinama svega onoga što je dala Kozara, ali i mnoga druga mjesta širom Republike.

Cvijanovićeva je navela da se obilježavanje na Kozari danas odvija u nešto drugačijim okolnostima nego prethodnih godina, ali da su se uprkos svemu okupili danas na ovom mjestu da bi iskazali poštovanje prema slobodarskom narodu Kozare.

Ona je istakla da se na ovaj način iskazuje poštovanje i prema naporima i svemu što je uloženo u vrijeme NOB-a, ali i prema borcima i stanovništvu

„Stanovništvo je podnijelo težak teret i pokazalo zapravo na koji način se i dostigne i na koji način se brani sloboda. Republika Srpska baštini vrijednosti svega onoga što nosi Kozara i mnoga druga naša mjesta, koja su pokazala svoje dobro lice i uvijek bila na pravoj strani istorije. Prema tome, naša zahvalnost, kao institucije, mora biti vječna“, rekla je Cvijanovićeva na Kozari.

Ona je dodala da takav mora da bude odnos institucija prema ovim događajima, cijeneći ono što je dato za slobodu, ali cijeneći danas da Srpska kao društvo funkcioniše na tekovinama svega onoga što je dala Kozara i mnoga druga mjesta širom Republike.

„Stradalništvo koje je vezano za ovaj kraj svakako izaziva duboko poštovanje, ali i neke druge stvari, a to znači opomenu da moramo graditi svoju budućnost, poštovati svoju prošlost i na njoj zasnivati našu budućnost“, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, na svim tim tekovinama i vrijednostima uvijek treba jačati institucije Republike Srpske zato što su one garancija jake Srpske.

„Naša je obaveza da gradimo i dodatno jačamo Republiku Srpsku i da svaki put na svim ovim mjestima moramo toga biti i dodatno svjesni“, rekla je Cvijanovićeva.

 

Višković: Žrtva koju je Kozara podnijela zadužila je i nas i buduće generacije

  • Na nama je i da ne dopustimo umanjivanje značaja događaja kao što je bitka na Kozari i iskrivljavanje istorijskih činjenica

PREDSJEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je, povodom obilježavanja 78 godina od bitke na Kozari, da je stradanje srpskog naroda na Kozari izuzetno jak simbol borbe za slobodu.

„Žrtva koju je Kozara podnijela zadužila je nas i buduće generacije da baštinimo vrijednosti slobodarskog duha i Narodno-oslobodilačke borbe“, naveo je Višković.

On je istakao da je pruženi otpor pokazao veliku snagu i hrabrost kako boraca, tako i civilnog stanovištva tog kraja, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

„Na nama je i da ne dopustimo umanjivanje značaja događaja kao što je bitka na Kozari i iskrivljavanje istorijskih činjenica, uz želju da se ovakvo stradanje više nikada ne ponovi“, naveo je Višković.

Na Mrakovici je danas obilježeno 78 godina od bitke na Kozare u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je protjerano i internirano u logore.

Bitka na Kozari počela je 12. juna 1942. godine i trajala do noći između 3. i 4. jula, kada je probijen neprijateljski obruč. Ova bitka se pominje i kao kozaračka epopeja i to je prostor na kojem je počinjen jedan od najvećih genocida nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar