РС и матица

Додик: Јача расположење да Српска иде својим путем и да одлучи о свом статусу и самосталности

СРЕТЕЊСКИ СУСРЕТ: ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ И ПАТРИЈАРХ СА ВРХОМ РС И СРПСКИМ ЛИДЕРИМА ИЗ РЕГИОНА
  • Раније је донешена декларација СДА, муслиманске политичке партије у БиХ, да се уруши Република Српска, путем одлука Уставног суда. Раније су ударали на симболе РС, а сада би да уђу и у имовину Републике Српске. Након неколико пресуђених одлука да имовина припада ентитетима – сада су то поништили и пребацују то на ниво БиХ чиме се урушава Српска
  • За нас је то пређена црвена линија. То подржавају западне земље. Оне су дио напора да се угуши Република Српска и то људи у Српској… Ми, наравно подржавамо Србију и њену политику и захвални смо за подршку помоћ и разумијевање, али ми водимо наше аутентичне политике
  • Чуо сам предсједника Вучића који је износио аргументе о потреби очувања стабилности, мира, договора и осталога. Да, то јесте тачно и све је то у реду, али дође тренутак у коме народ више не може да дозволи – а ни ми као представници тог народа да испадамо глупи. Да за пет година неко напише како нас је превео жедне реко воде
  • Ово је моменат у коме се само може десити сљедеће: или промјена аранжмана за Уставни суд БиХ у коме неће више бити странаца (они доносе одлуке тако што три странца и два Бошњака, најчешће, доносе одлуке против Републике Српске и онда нам кажу да то треба да поштујемо), или ћемо одлучивати о себи

МИСЛИМ да је овај форум, организовање оваквог састанка, веома добар! Поздрављам!

Захваљујем се Вучићу на томе. Драго ми је што је овдие био и Његова Светост патријарх Иринеј и што смо имали прилику, ми из Републике Српске првенствено, да упознамо са новонасталом ситуацијом у БиХ, односно у Републици Српској.

Веома ми је драго што су ту били и представници Срба из других земаља из региона и што смо могли да размотримо могућности.

Дакле, раније је донешена декларација СДА, муслиманске политичке партије у БиХ, да се уруши Република Српска, путем одлука Уставног суда.

Сада су ушли не само у симболе РС, него и у имовину Републике Српске.

Након неколико пресуђених одлука да имовина припада ентитетима – сада су то поништили и пребацују то на ниво БиХ чиме се урушава Српска.

За нас је то пређена црвена линија.

То подржавају западне земље. Оне су дио напора да се угуши Република Српска и то људи у Српској знају!

Ја сам предсједника Вучића и друге учеснике састанка упознао са тим детаљима. Наравно, вјерујем да се разумију те нијансе и детаљи.

Они који су заговорници урушавања Републике Српске рећи ће да се морају поштовати Устав БиХ, што наравно – када зађете у правне књиге – није  спорно. Али, имајући у виду конфигурацију која је направљена на нивоу БиХ, то никако не може да буде прихватљиво.

Зато је у Републици Српској опште незадовољство.

Ми ћемо искористити све наше институционалне могућности путем Народне скупштине Републике Српске и нашег учешћа у институцијама БиХ на заједничком нивоу, Али, обавестио сам предсједника Вучића и остале учеснике разговора да у Републици Српској постоји сазнање да је ово прешло црвену линију и да јача у смислу да Република Српска треба да иде својим путем и да одлучи о свом статусу.

Да донесе у догледно вријеме и одлуку о својој самосталности.

То је нешто што је логично, имајући у виду одлуку СДА, подршку западних земаља таквом понашању и покушај да се Босна унитаризује.

А можемо да зађемо у други дио БиХ и да видимо какав је положај Срба тамо.

Срба више не би било, то би била земља за муслимане. Наравно да то не можемо да прихватимо.

Бакир Изетбеговић је прије три дана рекао: „Уставни суд је наш механизам“. Значи: механизам за укидање РС.

И поред разумијевања укупног контекста и потребе да се очувају стабилност и мир – за шта се и ми залажемо и нећемо урадити ни једну ствар која би довела до дестабилизације јер имамо доста институционалних могућности да бранимо своја права и ми ћемо то радити – коначно ће народ одлучити!

Ми ћемо тражити да се путем одлуке народа, путем референдума  – без обзира колико пута су они то нама оспоравали – одлучи о статусу Републике Српске.

Чуо сам предсједника Вучића који је износио аргументе о потреби очувања стабилности, мира, договора и осталога. Да, то јесте тачно и све је то у реду, али дође један тренутак у коме народ више не може да дозволи – а ни ми као представници тог народа да испадамо глупи. Да за пет година неко напише како нас је превео жедне преко воде.

Ово је моменат у коме се само може десити сљедеће: или промена аранжмана за Уставни суд БиХ у коме неће више бити странаца (они доносе одлуке тако што три странца и два Бошњака, најчешће, доносе одлуке против Републике Српске и онда нам кажу да то треба да поштујемо), или ћемо одлучивати о себи.

Ми, наравно подржавамо Србију и њену политику и захвални смо за подршку помоћ и разумијевање, али ми водимо наше аутентичне политике.

Драго нам је, наравно, што имамо мjесто гдjе можемо да саопштимо наше планове.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар