РС и матица

Додик: Сигуран сам да ће Срби наћи снагу за државно уједињење у овом вијеку

У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ СРБЕ У „ОЛУЈИ“
  • Патријарх ИРИНЕЈ: Данас послије двије деценије питамо шта је тај народ (Хрвате) руководило и мотивисало да дигне своју руку на браћу са којом је дијелио поднебље дуги низ година. Каква их је сила на то мотивисала и да ли је било неке друге силе која је то могла да задржи? Била је. То је била институција цркве… Да је то учинио неки непознати народ, можда бисмо имали разумијевање, али то је народ са којим смо много времена заједнички живјели и стварали државу
  • Александар ВУЧИЋ: Они неће никада казнити никога за „Олују“, па чак ни из „пуке пристојности“, баш као што никада неће да признају Јасеновац и све његове жртве
  • Милорад ДОДИК: „Данас ми гледамо у Србију. Срби могу да кажу да имају двије ствари – јаку и моћну Србију и Републику Српску која оличава слободу српског народа. Ми смо, не само кроз ‘Олују’ научили да имамо слободу тамо гдје имамо државу… Српски народ жели мир и слободу, воли Србију и Српску и има вољу да их јача и брани.
    Сигуран сам да ће Срби наћи снагу за државно уједињење у овом вијеку. Ми волимо Србију, доживљавамо је својом земљом, ми видимо Републику Српску и Србију као јединствен простор и вјерујем да на то имамо право“,

У БАЧКОЈ Паланци, гдје живи неколико хиљада протјераних Срба у оквиру хрватске оружане акције „Олуја“, вечерас је обиљежен Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе током те акције.

Обиљежавање 23 године од како је протјерано 250.000 Срба, углавном цивила, жена и дјеце, те убијено и нестало око двије и по хиљаде, почело је парастосом коју је служио патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј изјавио је да тај злочин српски народ не треба да заборави, али да смо као хришћани позвани да опростимо и да се надамо да ће то некога покренути да размисли шта је било и да се такво зло више не догоди.

Наводећи да је у тој акцији пострадао српски народ, патријарх је казао да се данас послије двије деценије питамо шта је тај народ руководило и мотивисало да дигне своју руку на браћу са којом је дијелио поднебље дуги низ година.

„Каква их је сила на то мотивисала и да ли је било неке друге силе која је то могла да задржи? Била је. То је била институција цркве која је једино могла да заустави тај понор, то зло које је изненадило, не само наш народ већ читав народ света“, рекао је патријарх.

Да је то учинио неки непознати народ, можда бисмо имали разумијевање, али то је народ са којим смо много времена заједнички живели и стварали државу за коју смо се, како је рекао, надали да ће добро доћи свима нама.

Истиче да је то била велика трагедија, али и да је, напомиње, мржња која је била у прошлости присутна и данас.

„Шта да учинимо да се то стање измени? Тај злочин не смемо да заборавимо, али ми као хришћани смо позвани да опростимо. Врлина је опростити и да се зло никада не понови“, рекао је он.

Подсјетио је на ријечи патријарха Павла који је рекао да ниједно зло никада није донијело добро ниједном народу, те да је једини начин да се ослободимо посљедица зла јесте да се молимо Богу.

„То је једини начин да се зло излечи. Остаје нам да се Богу молимо да завлада љубав и да не напуштамо отаџбину која је пребогата у добрима својим и где нећемо наћи сличну у далеком свету“, рекао је патријарх Иринеј и позвао на повећање наталитета.

Преостаје нашим мајкама да буду „Царице Милице“ и „мајке Југовића“ које су рађале, не једно и двоје дјеце што је омогућило да преживимо страшан период под Турцима.

„Биле су многе царице Милице и многе мајке Југовића које су децу рађале, а деца су бранила своју отаџбину“, подвукао је Иринеј.

Након парастоса окупљенима на стадиону спортско-рекреативног центра „Тиквара“ обратиили су се предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и једна од прогнаних Јелена Кнежевић.

 

Њен отац, који је био припадник Војске РС погинуо је у рату, а иона је испричала вечерас да ће увек памтити осјећај страха и немоћи.

„У нашу кућу ушла су два непозната човека, била сам мала да бих разумела, али сећам се мајчиног крика и сестриних суза и страха који ме је обузео. Храбри гину на првим линијама фронта, али не умиру, живе у сјећањима оних који их воле“, рекла је Кнежевић.

Испричала је да су је 3. августа 1995. године у зору пробудили мајчин глас и гранате.

„У паници пакујемо нешто гардеробе, хране, воде документа и слике. Морамо напустити кућу. Куда ћемо? Не знамо. Не зна ни наша мајка. Има двије руке да пригрли нас троје и понесе два кофера. Вратиће се, тихо проговара, али се не окреће и кућу не гледа док нас подиже у камион који иде до Петровца, првог безбједнијег мјеста“, прича Кнежевић.

Сјећа се да је колона била препуна уплаканих, гладних и жедних људи који су унезвереним погледом тражили најмилије молећи Бога да су живи.

„Петровачку цесту надлећу авиони и бомбардују колоне измучених људи. Звук бомби је био јачи од њих, али слабији од јаука људи. Не постоји звук гласнији од крика умирућег човјека и плача оног који жали за њим. Бар ја то тако памтим и памтићу заувијек тај осјећај страха и немоћи“.

Присјетила се и неизвјесности, али и осјећаја да повратка на огњиште нема.

„Памтим ишчекивање дуго као вјечност да кренемо пут Србије и страхови се нижу. Хоће ли нас засути бомбама? Хоћемо ли стићи? Преко Београда настављамо да тражимо уточиште за нови почетак, налазимо га овде у Бачкој Паланци гдје смо прихваћени раширених руку, пригљени и вољени…“, испричала је кроз сузе Јелена Кнежевић.

Србија је данас, у име својих, проговорила, и то без трунке мржње, без позива на освету, без жеље за било чим другим осим за истином, и елементарном правдом, поручио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић.

„Србија је проговорила оном правдом због које и данас понављам оно што најмање желе да чују. Да никаквих Олуја, за Србе, зато што су Срби, више никада неће бити. И да ћемо стајати уз свој народ, за свој народ, не угрожавајући никог, не претећи ником, али и не дајући на себе и своје. И немамо ми чега више да се стидимо, зато што смо Срби“, поручио је Вучић.

„Данас смо дошли не само да обележимо тај најстрашнији дан у нашој новијој историји, дан у којем је отпочела голгота читавог једног народа, народа на чија леђа је натоварен крст рода, порекла и вере, и народа који је шибан мржњом, него и да посведочимо, пред свима, а поготово пред онима који су заборавили, намерно или случајно, да је сваки злочин, вечан и да не може ни да се заборави, ни оправда“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је мотив „Олује“ била мржња, политика Хрватске која је хтјела државу без Срба, као што је Хитлер хтио свијет без Јевреја.

Он је рекао да је 4. август 1995. године један од најстрашнијих у историји, да је сваки злочин вјечан и не може да се слави.

„Они нека славе. Ми који смо вечерас плакали можемо с поносом да гледамо у будућност“, рекао је Вучић и подсјетио да за страшан злочин над Србима нико није одговарао.

Вучић је рекао да се Србија промијенила и да данас смије да каже да је то био „погром, злочин, чишћење, истребљење и пљачкање“, без позива на освету и мржњу.

„Више никада никаквих ‘олуја’ за Србе, зато што су Срби, неће бити. То је моја порука за Србе и све друге. Стајаћемо, Милораде, уз свој народ и нећемо дозволити никоме да га прогони и убија“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да они неће никада казнити никога за „Олују“, па чак ни из „пуке пристојности“, баш као што никада неће да признају Јасеновац и све његове жртве.

Предсједник Србије је рекао да су вечерас у Бачкој Паланци окупљени сви Срби из Српске, али и Црне Горе и Хрватске.

„Вечерас сви Срби из Крајине, где год да живе, треба да знају да нису сами“, поручио је предсједник Србије.

Предсједник Србије је рекао да су крајишки Срби донијели Србији све најбоље и да су понос Србије.

„Дозволите ми да се извиним свим Крајишницима за све ове године ћутања“, рекао је он.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на манифестацији Дан сјећања да је „Олуја“ била акција етничког чишћења Срба.

„Тражим увијек у себи снагу да разумијем оно што се десило српском народу који је страдао, не само у ‘Олуји’ већ и кроз читаву историју“, рекао је Додик.

Додик је рекао да су усташе и НДХ, кроз свој државни пројекат, убијали Србе, формирала логор за дјецу у којој су убијана и прекрштана.

„Етничко чишћење 1995. године десило се уз одобрење Запада и НАТО“. рекао је Додик, додајући да је „Олуја“ злочиначки подухват изведен с циљем уништења Срба, за који нико није одговарао.

„Ми Срби вјерујемо да је правда могућа, али нема правде тамо гдје је злочинац дијели“, рекао је предсједник РС.

„Данас ми гледамо у Србију. Срби могу да кажу да имају двије ствари – јаку и моћну Србију и Републику Српску која оличава слободу српског народа. Ми смо, не само кроз ‘Олују’ научили да имамо слободу тамо гдје имамо државу“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да српски народ жели мир и слободу, да воли Србију и Српску и има вољу да их јача и брани.

„Сигуран сам да ће Срби наћи снагу за државно уједињење у овом вијеку. Ми волимо Србију, доживљавамо је својом земљом, ми видимо Републику Српску и Србију као јединствен простор и вјерујем да на то имамо право“, истакао је Додик.

Међу прогнанима 1995. године је био и 62-годишњи Вилко Гогић из Босанске Крајине.

Почео је нови живот доласком у Србију, а данас, каже, и када би хтео да се врати нема гдје.

„Немамо гдје да се вратимо. То су сад рушевине, једино земље има. Али и да се вратимо, не можемо да обезбиједимо егзистенцију“, рекао је Гогић Танјугу.

Дану сјећања присуствују и премијерке Србије и Републике Српске Ана Брнабић и Жељка Цвијановић, министри у Влади Србије, народни посланици, представници Војске Србије и Српске православне цркве.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар