РС и матица

Додик: Србија најважнији фактор мира и стабилности на Балкану

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У БАЊАЛУЦИ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Осим правне везе, која је уткана у Дејтонски споразум, постоји надоградња која представља блискост народа са двије стране Дрине и опредијељени смо да односи јачају у будућности
  • Свечаности су присуствовали и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, представници вјерских заједница, те званице из политичког, културног и јавног живота Републике Српске и БиХ

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Србија најважнији фактор мира и стабилности на Балкану, што предсједник те земље Александар Вучић показује сваки дан.

„Дан државности Србије празник је и у Републици Српској. Обиљежавајући овај празник, сви из политичког, јавног и привредног живота Републике Српске окупили смо се да покажемо снагу и јединство које имамо са Србијом“, рекао је новинарима Додик након свечаног пријема поводом обиљежавања Дана државности Србије.

Он је истакао да сви морају бити окупљени око идеје мира и да Србија у том погледу може служити као примјер.

„Желим да честитам Србији Дан државности и пожелим јој све најбоље“, додао је Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је присуствовала обиљежавању Дана државности Србије.

„У Бањалуци је ово већ постало уобичајено окупљање, чиме показујемо снагу наших веза, међусобно поштовање и опредијељеност да заједно радимо и сарађујемо. Присјећамо се свега што је важно у нашој историји и како су стварани темељи државе, уставности и на који начин треба да обиљежимо нешто што је требало да донесе слободу“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да Србија за Републику Српску представља много више од некога ко се може назвати комшијом.

„Имамо блиске везе на сваком плану, политичко разумијевање и економске везе, реализујемо различите пројекте у области инфраструктуре, социјалне сфере и образовања. Осим правне везе, која је уткана у Дејтонски споразум, постоји надоградња која представља блискост народа са двије стране Дрине и опредијељени смо да односи јачају у будућности, а значајно је што наши различити нивои власти имају добру сарадњу“, каже Цвијановићева.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић оцијенио је да су односи Србије и Српске одлични.

„Србија је у посљедњих неколико година уложила 22 милиона евра у реализацију различитих пројеката у Републици Српској. Вјерујем да ће овај тренд бити настављен и наш основни циљ мора бити мир и стабилност“, поручио је Николић.

Свечаности су присуствовали и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, представници вјерских заједница, те званице из политичког, културног и јавног живота Републике Српске и БиХ.

Свечани пријем организовао је генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

У Србији ће сутра бити прослављен Дан државности у знак сјећања на Сретење 1804. године када је у Првом српском устанку почело ослобађање од Турака, те на исти датум из 1835. године када је донесен први модерни устав Србије – Сретењски устав.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар