РС и матица

Додик: Српска је величанствена и сан који је сањан стотинама година

БРНАБИЋ НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ У «БОРИКУ»: «ЧЕСТИТАМ РОЂЕНДАН ВАШЕ И НАШЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ»
  • Милорад ДОДИК: «Морали смо да 9. јануара 1992. године на Палама донесемо декларацију о формирању наше Републике јер нам нису дали у Сарајеву. Република Српска неће трпјети инквизицију Уставног суда БиХ»
  • Ана БРНАБИЋ: «Србија има обавезу да води рачуна о српском народу где год да живи»

У БАЊАЛУЧКОЈ Спортској дворани „Борик“ одржана је свечана академија поводом Дана Републике и 28. рођендана Српске, чији је овогодишњи слоган „За сва времена“.

Академији су, поред осталих, присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић и Његова светост патријарх српски Иринеј.

Такође и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, министар одбране Србије Александар Вулин, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Међу почасним гостима били су и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, те делегација Српске листе са Косова и Метохије предвођена предсједником Гораном Ракићем.

Додик је на академији истакао да је Српска слободна, демократска, парламентарна, хришћанска и синоним за слободу српског народа, те да је то сан који је сањан неколико стотина година.

„Много љубави је уткано у Републику Српску и зато је она величанствена“, рекао је Додик у обраћању на свечаној академији поводом 9. јануара – Дана Републике Српске.

Он је подсјетио да је Република Српска формирана прије рата 9. јануара 1992. године, а прије тога у октобру 1991. године основана је и Скупштина српског народа у БиХ.

„Морали смо 1992. године на Палама да донесемо декларацију о формирању наше Републике јер нам нису дали у Сарајеву“, додао је Додик и поновио да је Република Српска данас стабилна и јака.

Он је истакао да Република Српска неће трпјети инквизицију Уставног суда БиХ.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Цвијановић: Српска траје већ 28 година и наставиће да траје – за сва времена

  • Република Српска жели чврсте, нераскидиве везе са Србијом, која је најјачи ослонац Српске. Желимо наставак добре сарадње и разумијевања са Руском Федерацијом и Кином. Наш је циљ и да у оквиру процеса европских интеграција спроводимо реформе које ће бити добре за наше друштво. Желимо и искрено партнерство и са Сједињеним Америчким Државама

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да 9. јануар дан окупљања и заједништва, када се на посебан начин слави слобода у којој данас сви у Српској живе.

„Широм Републике Српске, у свим њеним општинама и градовима, данас обиљежавамо и прослављамо 28. рођендан Српске – у миру и слободи, поносни што је имамо и одлучни да је чувамо и јачамо у будућности“, нагласила је Цвијановићева на свечаној академији поводом обиљежавања Дана Републике – 9. јануара.

Она је нагласила да је обавеза свих да цијене и поштују жртве оних који су ту слободу одбранили у рату, посебно оних који су дали животе и дијелове свог тијела да би одбранили право српског народа на живот и да траје.

„Зато Српска траје већ 28 година и наставиће да траје – за сва времена, баш како то каже и овогодишњи слоган наше прославе. Наша прошлост, садашњост и будућност налажу нам да увијек идемо правим путем и да се спремно носимо са изазовима. Тих је изазова увијек било много, и биће их и у будућности, али ако наше институције поштују потребе и очекивања грађана, а наши грађани поштују напоре које институције улажу у рјешавању њихових проблема, онда ће сваки изазов бити рјешив и сваки ће успјех бити заједнички“, поручила је Цвијановићева.

Она је нагласила да су грађани Српске данас поносни што имају Републику Српску и на чињеницу што она сваког дана изгледа модерније, љепше и развијеније.

Она је нагласила да Република Српска жели чврсте, нераскидиве везе са Србијом, која је најјачи ослонац Српске, и Српска и Србија наставиће да тијесно сарађују у свим областима.

„Желимо наставак добре сарадње и разумијевања са Руском Федерацијом и Кином. Наш је циљ и да у оквиру процеса европских интеграција проводимо реформе које ће бити добре за наше друштво и које ће обезбиједити стабилно запошљавање и добро плаћене послове. Желимо искрено партнерство и са Сједињеним Америчким Државама. Отворени смо за сарадњу са свима“, поручила је Цвијановићева.

Брнабић: Србија има обавезу да води рачуна о српском народу где год да живи

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић рекла је на академији да је Република Српска симбол за стабилност, мир и сигурност, што сви треба да виде и поштују.

„Честитам вам Дан Републике и 28. рођендан ваше и наше Републике Српске. Срећна сам што други пут имам привилегију да вам се обратим у име Србије“, рекла је Брнабићева у обраћању на свечаној академији поводом Дана Репубике – 9. јануара.

Она је нагласила да Србија има обавезу да води рачуна о српском народу гдје год да живи.

Брнабићева је поручила да Српска настави да се бори за просперитет, мир и стабилност и да увијек рачуна на подршку Србије.

„Живела Српска, живела Србија“, рекла је Брнабић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар