RS i matica

Dodik: Srpska je veličanstvena i san koji je sanjan stotinama godina

BRNABIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI U «BORIKU»: «ČESTITAM ROĐENDAN VAŠE I NAŠE REPUBLIKE SRPSKE»
  • Milorad DODIK: «Morali smo da 9. januara 1992. godine na Palama donesemo deklaraciju o formiranju naše Republike jer nam nisu dali u Sarajevu. Republika Srpska neće trpjeti inkviziciju Ustavnog suda BiH»
  • Ana BRNABIĆ: «Srbija ima obavezu da vodi računa o srpskom narodu gde god da živi»

U BANJALUČKOJ Sportskoj dvorani „Borik“ održana je svečana akademija povodom Dana Republike i 28. rođendana Srpske, čiji je ovogodišnji slogan „Za sva vremena“.

Akademiji su, pored ostalih, prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Takođe i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Među počasnim gostima bili su i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, te delegacija Srpske liste sa Kosova i Metohije predvođena predsjednikom Goranom Rakićem.

Dodik je na akademiji istakao da je Srpska slobodna, demokratska, parlamentarna, hrišćanska i sinonim za slobodu srpskog naroda, te da je to san koji je sanjan nekoliko stotina godina.

„Mnogo ljubavi je utkano u Republiku Srpsku i zato je ona veličanstvena“, rekao je Dodik u obraćanju na svečanoj akademiji povodom 9. januara – Dana Republike Srpske.

On je podsjetio da je Republika Srpska formirana prije rata 9. januara 1992. godine, a prije toga u oktobru 1991. godine osnovana je i Skupština srpskog naroda u BiH.

„Morali smo 1992. godine na Palama da donesemo deklaraciju o formiranju naše Republike jer nam nisu dali u Sarajevu“, dodao je Dodik i ponovio da je Republika Srpska danas stabilna i jaka.

On je istakao da Republika Srpska neće trpjeti inkviziciju Ustavnog suda BiH.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Cvijanović: Srpska traje već 28 godina i nastaviće da traje – za sva vremena

  • Republika Srpska želi čvrste, neraskidive veze sa Srbijom, koja je najjači oslonac Srpske. Želimo nastavak dobre saradnje i razumijevanja sa Ruskom Federacijom i Kinom. Naš je cilj i da u okviru procesa evropskih integracija sprovodimo reforme koje će biti dobre za naše društvo. Želimo i iskreno partnerstvo i sa Sjedinjenim Američkim Državama

PREDSJEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da 9. januar dan okupljanja i zajedništva, kada se na poseban način slavi sloboda u kojoj danas svi u Srpskoj žive.

„Širom Republike Srpske, u svim njenim opštinama i gradovima, danas obilježavamo i proslavljamo 28. rođendan Srpske – u miru i slobodi, ponosni što je imamo i odlučni da je čuvamo i jačamo u budućnosti“, naglasila je Cvijanovićeva na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Republike – 9. januara.

Ona je naglasila da je obaveza svih da cijene i poštuju žrtve onih koji su tu slobodu odbranili u ratu, posebno onih koji su dali živote i dijelove svog tijela da bi odbranili pravo srpskog naroda na život i da traje.

„Zato Srpska traje već 28 godina i nastaviće da traje – za sva vremena, baš kako to kaže i ovogodišnji slogan naše proslave. Naša prošlost, sadašnjost i budućnost nalažu nam da uvijek idemo pravim putem i da se spremno nosimo sa izazovima. Tih je izazova uvijek bilo mnogo, i biće ih i u budućnosti, ali ako naše institucije poštuju potrebe i očekivanja građana, a naši građani poštuju napore koje institucije ulažu u rješavanju njihovih problema, onda će svaki izazov biti rješiv i svaki će uspjeh biti zajednički“, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su građani Srpske danas ponosni što imaju Republiku Srpsku i na činjenicu što ona svakog dana izgleda modernije, ljepše i razvijenije.

Ona je naglasila da Republika Srpska želi čvrste, neraskidive veze sa Srbijom, koja je najjači oslonac Srpske, i Srpska i Srbija nastaviće da tijesno sarađuju u svim oblastima.

„Želimo nastavak dobre saradnje i razumijevanja sa Ruskom Federacijom i Kinom. Naš je cilj i da u okviru procesa evropskih integracija provodimo reforme koje će biti dobre za naše društvo i koje će obezbijediti stabilno zapošljavanje i dobro plaćene poslove. Želimo iskreno partnerstvo i sa Sjedinjenim Američkim Državama. Otvoreni smo za saradnju sa svima“, poručila je Cvijanovićeva.

Brnabić: Srbija ima obavezu da vodi računa o srpskom narodu gde god da živi

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na akademiji da je Republika Srpska simbol za stabilnost, mir i sigurnost, što svi treba da vide i poštuju.

„Čestitam vam Dan Republike i 28. rođendan vaše i naše Republike Srpske. Srećna sam što drugi put imam privilegiju da vam se obratim u ime Srbije“, rekla je Brnabićeva u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana Repubike – 9. januara.

Ona je naglasila da Srbija ima obavezu da vodi računa o srpskom narodu gdje god da živi.

Brnabićeva je poručila da Srpska nastavi da se bori za prosperitet, mir i stabilnost i da uvijek računa na podršku Srbije.

„Živela Srpska, živela Srbija“, rekla je Brnabić.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar