РС и матица

Донаторско вече у Банском двору у Бањалуци: Србија поклонила 250.000 евра

ДОДИК: НАЈБИТНИЈЕ ЈЕ ДА ПОКАЖЕМО ДА СМО ЉУДИ И ДА СМО ОДГОВОРНИ У ДРУШТВУ
  • Ана БРНАБИЋ: Ту смо да покажемо да наша блискост није и не сме бити само на речима
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Наравно да новац није све, и наравно да бисмо до новца дошли на неки други начин, али суштина оваквих окупљања јесте да сви помогнемо. Хоћу да се посебно захвалим нашим грађанима који су окренули број 1411 и који су дали своју једну велику конвертибилну марку

ДОНАТОРСКО вече у оквиру хуманитарне акције „С љубављу храбрим срцима“ одржано је у Банском двору у Бањалуци.

Донаторској вечери присуствују, Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, Жељка Цвијановић, предсједник РС Ана Брнабић, премијер Србије, Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, Антон Касиповић, министар правде РС,  Јасминка Вучковић, в.д. директора Фонда солидарности РС, Јасмин Комић, в.д. директор Републичког Завода за статистику РС, Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора, Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС, Драган Чавић, предсједник НДП-а и бројни други званичници

Вечери присуствујуи пјевачица Неда Украден, као и глумац Никола Пејаковић.

Додик је казао је да је најбитније да покажемо да смо људи и да смо одговорни у друштву.

„Основали смо Фонд Солидарности и родитељску кућу и вријеме је да с тим наставимо и помогнемо то онима којима је то најпотребније – дјеци“, истакао је Додик.

Присутнима се обратила и Брнабић која је исказала задовољство што и ове године присуствује донаторској вечери.

„Ту смо да покажемо да наша блискост није и не сме бити само на речима“, рекла је Брнабић.

Подсјетила је да је Влада Републике Србије донирала 250 хиљада евра за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања.

Цвијановић се захвалила Брнабићевој на издашној донацији Владе Србије и свима осталима који су узели учешће у донаторској вечери и који су препознали потребу да се направи један велики искорак у нашем здравственом сектору.

„Наравно да новац није све, и наравно да бисмо до новца дошли на неки други начин, али суштина оваквих окупљања јесте да сви помогнемо. Хоћу да се посебно захвалим нашим грађанима који су окренули број 1411 и који су дали своју једну велику конвертибилну марку, зато што се већ годинама окупљамо око потребе онима око нас. Кад су у питању дјеца онда смо посебно осјетљиви“, рекла је Цвијановићева и истакла да је поносна „што смо показали да смо показали да смо способни да покажемо хуманост“.

Глумац Дејан Луткић, који ће се вечерас јављати на хуманитарни број, казао је да је хуманост једино што нам преостаје у овом времену.

„Молим Вас да ни након 7. јануара не заборавите да будете хумани и да не заборавите зашто нам је Бог дао овај живот на земљи“, рекао је Луткић.

У оквиру акције од 6. децембра активан је и хуманитарни број 1411 путем којег грађани могу да донирају једну КМ за помоћ у набавци роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања. Овај хуманитарни број биће активан до Божића, 7. јануара 2019. године.

Подсјећања ради, прикупљена средства са донаторске вечери биће искориштена за набавку роботике за опоравак дјеце с поремећајима кретања.

У Републици Српској годишње између 150 и 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз кориштење роботике, те око 150 младих људи који су доживјели неку повреду мозга и кичмене мождине, кажу у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“.

Прво донаторско вече одржано је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, а 2011. године за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју, 2012. за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један, 2013. за дјецу с аутизмом, затим је 2014. године организовано за изградњу Родитељске куће у Бањалуци, док је 2015. године то били за дјецу са ријетким генетским обољењима.

Донаторско вече 2016. године организовано је за Центар за превенцију развојних тешкоћа „За мајку и дијете“, а прошле године је то било за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Sve-spremno-za-donatorsko-vece-34S-ljubavlju-hrabrim-srcima34-Pozovite-1411/514756

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар