Вијести РС и матица

ДСС: Апелујемо да власт и опозиција одустану од политике `два јарца на брвну`

„ДРЖАВА У КОЈОЈ СЕ РАЗМЕЊУЈУ УВРЕДЕ И КЛЕВЕТЕ СЛАБА ЈЕ КОЛИКО ГОД ЊЕН ЛИДЕР МИСЛИО ДА ЈЕ ЈАК“
  • Најбољи пут за снажење државе успостављањем дијалога би била организација серије тематских округлих столова власти и опозиције, без присуства медија: о решавању питања КиМ, о односу Србије према ЕУ, о нормализацији рада Народне скупштине и о изборним и медијским приликама

СВАКОДНЕВНА размена увреда и клевета између власти и опозиције, уз обостране тврдње да су дијалог и компромис немогући и непотребни – слабе Србију.

Држава не може да успешно брани своје интересе док у њој влада атмосфера подела, мржње и нетолеранције.

Таква држава је слаба, ма колико да се прави да је њен лидер јак. Није логично да се позива приштинска власт на компромис, а не чини ништа, напротив, да се компромиси постижу у Србији.

Зато Демократска странка Србије позива власт – која је најодговорнија и по природи моћи коју поседује и због свог досадашњег деловања – да прекине са досадашњом политиком и отвори пут постизању друштвеног консензуса о најважнијим државним питањима.

Апелујемо на опозиционе странке да се дијалогу одазову, уколико до таквог пожељног преокрета дође.

Апелујемо да политику „два јарца на брвну“ замени политика уважавања политичких неистомошљеника, разумевања супротстављених ставова и истинског, отвореног дијалога власти и опозиције.

Бесмислене оптужбе ко је више у прошлости грешио, треба да замени расправа о томе шта чинити данас, шта су национални и државни интереси и какву политику водити да се они остваре. Основна питања на која треба добити одговор односе се на косовску политику, однос Србије према Европској унији и функционисање демократских институција.

Најбољи пут за снажење државе успостављањем дијалога би била организација серије тематских округлих столова власти и опозиције, без присуства медија:

– о решавању питања КиМ

– о односу Србије према ЕУ

– о нормализацији рада Народне скупштине

– о изборним и медијским приликама.

(саопштење Демократске странке Србије)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар