РС и матица

Два главна српска града, Београд и Бањалуку, воде два Радојичића – Зоран и Игор

РАЗГОВАРАЛИ И О „КОЧИЋЕВИМ ДАНИМА“ - КУЛТУРНОЈ МАНИФЕСТАЦИЈИ У ОБА ГРАДА
  • Игор РАДОЈИЧИЋ: Бањалука је у узлету. Ова година је карактеристична јер смо издвојили тридесетак милиона КМ за улагања у јавном сектору, у путну и комуналну инфраструктуру, па све до објеката културе. Бањалука припрема и стратегију развоја града и први акциони план зеленог града

ГРАДОНАЧЕЛНИЦИ Бањалуке и Београда – Игор Радојичић и Зоран Радојичић – разговарали су данас у пријестоници Србије о сарадњи ова два града у разним областима и размијенили искуства о спровођењу урбанистичких, културних и еколошких пројеката.

Двојица градоначелника изразила су задовољство због планиране сарадње, која обухвата и организовање овогодишње културне манифестације „Кочићеви дани“ у Београду и Бањалуци.

Игор Радојичић је, констатујући кроз осмијех да су „два Радојичића на челу двије српске пријестонице“, истакао је да су оба града у фазама развоја.

Нагласио је да се Бањалука налази у узлету и да је ова година карактеристична јер је издвојено тридесетак милиона КМ за улагања у јавном сектору, у путну и комуналну инфраструктуру, па све до објеката културе.

Игор Радојичић је рекао да Бањалука припрема стратегију развоја града и први акциони план зеленог града, што је такође била једна од тема разговора.

„Размијенили смо искуства и о томе јер имамо сличне проблеме заштите животне средине и можемо пратити једни друге те видјети шта су добра искуства да нико не понови или не начини неку грешку ако не мора“, рекао је Игор Радојичић.

Нагласио је да Бањалука има капиталан пројекат који се тиче пречишћавања отпадних вода и да се размишља о томе како даље наставити јер се ради о огромном улагању.

„Бањалука је кандидат за европску пријестоницу културе 2024. године и настојаћемо да, ако добијемо, постанемо регионални центар културе“, рекао је Игор Радојичић и додао да је у Бањалуци културна размјена са Београдом и Србијом увијек виђена као изузетно важна.

Према његовим ријечима, Градска управа ће пратити начин реализације неколико пројеката у Београду, укључујући и урбанистичко планирање.

Зоран Радојичић је рекао да је са колегом из Бањалуке разговарао о сарадњи на разним пројектима.

„С обзиром на то да је Игор Радојичић дуже градоначелник, биле су ми драгоцене његове сугестије“, рекао је он.

Додао је да су говорили о пројектима који се тренутно планирају или раде у Београду, о иницијативама и томе како да унаприједе рад и сарадњу.

Истакао је да Београд и Бањалука већ дуго сарађују и гаје пријатељске односе те додао да овај састанак види као почетак даље плодотворне сарадње два града, која су врло блиско повезана у сваком погледу.

„Договарали смо се и о заједничким сусретима, али и о проблемима који су нам заједнички и начинима за њихово решавање“, рекао је први човјек Београда.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Gradonacelnici-Banjaluke-i-Beograda-o-unapredjenju-saradnje/491974

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар