Odabrano RS i matica

Haradinaj traži od SAD i EU „konferenciju o „Kosovu“ ali već izdiktirao ultimatum Srbiji

TAČIJEV KADAR – KADRI VESELJI – PREDLOŽIO SUSPENZIJU TAKSI NA ČETIRI MESECA

Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji

  • U pismu upućenom zemljama Kvinte zatražio da konferencija ne traje duže od 14 dana i da se Brisel i Vašington obavežu da njeni rezultati neće biti promena granica Kosova podelom ili razmenom teritorija, kao ni izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština (ZSO), niti mera koje se zasnivaju na ustupcima načinjenim pre 17. februara 2008. godine
  • Kadri VESELJI: „SAD nesumnjivo ostaju naš strateški partner i najveći prijatelj Kosova u svim fazama slobode i državnosti“, napisao je Veselji.On je ocenio da Kosovu „nije potreban kurs suprostavljanja Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji“
  • FAKTI: Evo, Amerikanci su preko svojih šiptarskih marioneta odigrali novi dupli pas sa samima sobom. Haradinaj ZAHTEVA, a Veselji tobože POPUŠTA striktno po njihovim `notama`. Vašingtonu očito treba da igra – bar u početnoj fazi – ima sve elemente kapitulacije Srbije povodom Kosova i Metohije

PREMIJER šiptarskog „Kosova“ Ramuš Haradinaj u pismu ambasadorima zemalja Kvinte pozvao je EU i SAD da organizuju međunarodnu konferenciju i izneo uslove koji moraju biti ispunjeni za ukidanja taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, preneo je večeras portal Kossev.

Pozivajući se na prištinski dnevnik Koha ditore, portal je preneo da je Haradinaj u pismu tražio da konferencija ne traje duže od 14 dana i da se Brisel i Vašington obavežu da njeni rezultati neće biti promena granica Kosova podelom ili razmenom teritorija, kao ni dodeljivanje izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština (ZSO), niti mere koje se zasnivaju na ustupcima načinjenim pre 17. februara 2008. godine.

Navodi se i da je Haradinaj tražio od Brisela da pre početka konferencije odobri bezvizni režim za građane Kosova, zatim primenu sporazuma o energetici sa Srbijom, uklanjanje svih vancarinskih barijera koje je Srbija uvela na robu, usluge i građane Kosova, kao i zabranu svih akcija koje predsednik, premijer ili ministar spoljnih poslova Srbije vode protiv Kosova na lokalnom, regionalnom ili međunarodnom planu.

Šiptarski premijer je upozorio da će odluka o taksama na uvoz robe biti ponovo usvojena ako predložena konferencija ne bude rezultovala „sveobuhvatnim sporazumom, priznanjem Kosova i njegovim članstvom u UN“.

Portal je podsetio da je ambasada SAD u Prištini prošlog petka još jednom zatražila od Vlade Kosova da ukine odluku o taksama i stvori uslove za nastavak dijaloga sa Srbijom.

Haradinaj se do danas nije izjašnjavao o tom zahtevu, navodeći da mu je „potrebno vreme“ da pripremi odgovor.

Veselji: Možemo suspendovati takse na 120 dana, ako sve ostane isto  – vratićemo ih

PREDSEDNIK šiptarskog  kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je da ne treba ukinuti taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH već da je treba „suspendovati na rok od 120 dana“.

„Ako i posle 120 dana nemamo novu situaciju, kada će se ponašanje Srbije i BiH iz korena promeniti, onda će se nastaviti sa istom taksom, ali i drugim odlukama koje automatski vode ka punom reciprocitetu sa te dve zemlje“, napisao je Veselji na Fejsbuku.

Veselji je naveo da se danas sastao s američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom i još jednom javno izrazio zahvalnost američkom stavu „podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova i njegovoj evroatlanskoj perspektivi“.

„SAD nesumnjivo ostaju naš strateški partner i najveći prijatelj Kosova u svim fazama slobode i državnosti“, napisao je Veselji.

On je ocenio da Kosovu „nije potreban kurs suprostavljanja Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji“.

„Naprotiv. Jezik uslovljavanja prema našim glavnim strateškim partnerima kao što su SAD i EU neće pomoći Kosovu ni u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta niti na njegovom putu ka evroatlanskim integracijama“, naveo je lider DPK, najveće stranke u vladajućoj koaliciji u Prištini.

Veselji je dodao da je odluka o uvođenju takse od 100 odsto „legitimno pravo Kosova i odgovor na političku i diplomatsku agresiju Srbije i BiH protiv države Kosova, njenih građana i robe“.

http://fakti.org/siptari/haradinaj-trazi-od-sad-i-eu-konferenciju-o-kosovu-ali-vec-izdiktirao-ultimatum-srbiji

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar