РС и матица

Харадинај упозорио Србе на сјеверу КиМ да не покушавају да прогласе аутономију

СЕРВЕР: „КОРЕКЦИЈА ГРАНИЦА” ВОДИЋЕ СТВАРАЊУ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ И НЕЗАВИСНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • Неосуђени злочинац-премијер објавио да се „неће толерисати кршење косовских закона“. И најавио да ће 4. августа радна група, која је на томе радила, поднијети „извјештај о нацрту статута Заједнице српских општина“
  • Данијел СЕРВЕР: „Размјена територија би дала вјетар у леђа оним косовским Албанцима који желе уједињене са Албанијом. То би ишло у прилог и Албанцима у Македонији, који би такође жељели ‘Велику Албанију’, што би дестабилизовало Македонију… Република Српска, коју већински насељавају Срби и заузима 49 одсто територије БиХ, могла би да прогласи независност и да изнесе захтјев за уједињење са Србијом, а у том случају би могао да се догоди и реципрочан потез босанских Хрвата“

КОСОВСКИ шиптарски премијер Рамуш Харадинај упозорио је данас, након сједнице косовског савјета за безбједност, Србе на сјеверу покрајине да ће бити одговорено на њихов евентуални покушај да прогласе аутономију.

„Нико нема право да предузме унилатералну акцију”, рекао је он на конференцији за штампу и додао да се неће толерисати кршење косовских закона, преноси „Газета експрес”.

Харадинај каже да ће сутра радна група моћи да поднесе извјештај о нацрту статута Заједнице српских општина.

Према његовим ријечима, чекало се на испуњење те обавезе из Брисела, како би приштинске власти биле сигурне „да је статут ЗСО у складу са косовским законима”.

Како се и могло очекивати, огласио се и амерички аналитичар албанофил Данијел Сервер. Упозорењем да је „корекција граница” еуфемизам за „размјену територија” и да је то „лоша идеја“:

Данијел Сервер

„Размјена би дала вјетар у леђа оним косовским Албанцима који желе уједињење са Албанијом. То би ишло у прилог и Албанцима у Македонији, који би такође жељели ‘Велику Албанију’, што би дестабилизовало Македонију”, написао је Сервер у ауторском тексту за портал Peacefare.net, а поводом изјаве косовског предсједника Хашима Тачија да је спреман да разговара о „корекцији граница”.

Он даље наводи да је један од разлога и то што би Република Српска, коју већински насељавају Срби и заузима 49 одсто територије БиХ, могла да прогласи независност и да изнесе захтјев за уједињење са Србијом, а у том случају би могао да се догоди и реципрочан потез босанских Хрвата.

„Руси би преседан корекције граница искористили у Јужној Осетији и Абхазији у Грузији, Транснистрији у Молдавији, као и Донбасу у Украјини. Зато би Русима могла и да се свиди идеја о учлањењу Косова у УН, што би била Пирова побједа уколико се Косово укључи у идеју стварања ‘Велике Албаније’ или ако Кина одлучи да уложи вето на чланство Косова”, рекао је Сервер.

Он се, због свега, нада да ће се договор о тој „лошој идеји” веома тешко постићи.

„Србија има добре безбједносне разлоге да не да територију на југу свог централног дјела јер се он налази на главном путу ка мору. Српска православна црква би била највећи губитник ако дође до ‘корекције’. Такође, Косово има добре разлоге да не пренагљује у захтјеву за корекцијом граница које ће тешко остати мирне”, указао је Сервер.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар