РС и матица

Иринеј: Боримо се да свету земљу КиМ сачувамо и оставимо у наслеђе како су је нама преци оставили

ДВАДЕСЕТ ХИЉАДА ЉУДИ НА ДРЖАВНОЈ СВЕЧАНОСТИ У НИШУ ПОВОДОМ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД НАТО АГРЕСИЈЕ
  • Патријарх: Морамо се зближити и ујединити у добру, то нам је данас најпотребније. То је оно што жели наша историја, наша култура и наши преци… Оно што данас видимо на улицама није добро. То даје снагу нашим непријатељима… Зна се како се долази до положаја и власти. На овај начин не могу доћи, нити могу наудити, али могу наудити свом народу и својој држави
  • Милорад ДОДИК: „Штета коју нам је НАТО нанео огромна је и цивилизацијска…Нисам од оних који ће им то икад опростити, и нећу бити спреман да пређем преко тога. Проблем Косова није решен НАТО-бомбама. Захваљујући садашњој власти Србије, поново је то питање на дневном реду, тешко, болно, у некоректним околностима, у којим је тај исти свет опет против Срба. Зато је важно да Србија буде окупљена и сви ми око Србије. Треба дати снагу Вучићу и његовој преговарачкој позицији“
  • ДОДИК: Зашто други могу да имају своје државе, а Срби не могу да имају јединствену државу… БиХ није могућа јер је резултат идеологије и политике која је бомбардовала Србе и у Србији и у БиХ

У НИШУ је одржана државна церемонија обележавања 20 година од НАТО агресије, 1999. године, у присуству званичника и великог броја грађана, уз звук сирена за ваздушну опасност, у 19,45 сати, у тренутку у којем су пре две деценије први авиони НАТО надлетели Србију и бацили прве бомбе, и у мраку које је „разбијала” само светлост свећа у рукама грађана.

Церемонији су присуствовали председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Владе РС Жељка Цвијановић и друге личности…

Официри свих родова војске и полиције постројени су у првом реду, на Тргу Краља Милана у Нишу.

Патријарх Иринеј је одслужио молебан.

Патријарх Иринеј позвао је у беседи у Нишу народ да се сложи и уједини у добру, да победимо зло које нас је сналазило, да одбранимо наше светиње на Косову и Метохији, и да се боримо да ту свету земљу сачувамо и оставимо у наслеђе онако како су је нама преци оставили.

„Морамо се зближити и ујединити у добру, то нам је данас најпотребније. То је оно што жели наша историја, наша култура и наши преци који су оставили траг у историји и култури”, рекао је патријарх пред око 20.000 људи на државној свечаности обележавања 20. годишњице почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију, преноси Танјуг.

Патријарх је у том контексту учинио осврт на нашу свакодневицу и рекао:

„Оно што данас видимо на улицама није добро. То даје снагу нашим непријатељима”.

Зна се, истакао је патријарх, како се долази до положаја и власти.

„На овај начин не могу доћи, нити могу наудити, али могу наудити свом народу и својој држави”, рекао је патријарх Иринеј.

Верује, каже, да то они на улицама ни не желе, али можда су, истакао је, друге жеље јаче од њих, али треба са више љубави да се окрену свом народу, отаџбини и будућности.

„Ми смо народ који се одликује љубављу према другим народима”, подсетио је поглавар Српске православне цркве и позвао их да размисле.

Према сваком се, каже патријарх, морамо односити као према рођеном брату.

Додик:  Данас знамо да је НАТО агресија дуго припремана

  • „Не могу и нећу никада да дозволим да се успостави граница на Дрини која ће бити НАТО граница, којом ћемо поново бити раздвојени“

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик поручио је у Нишу, где се обележава 20. годишњице од бомбардовања, да је НАТО 1999. начинио стравични злочин агресије према Србији али и РС, да је то било неправедно, непоштено и да не може да опрости, а да Србија треба да буде уједињена и с њом сви Срби изван Србије.

„Штета коју су нанијели је огромна, цивилизацијска, а нису сматрали да треба да      се извине. Нисам од оних који ће им то икад опростити, и нећу бити спреман да пређем преко тога. Обављајући дужности, али и када будем обичан човјек, имаћу у себи неопростиво и тужно сјећање на те дане кад су и Републици Српској и Србији нанијети тако тешки губици”, рекао је он.

Стравична страдања и бомбардовање Србије и РС били су део злочиначког плана НАТО и Запада који су нас тада сврстали на страну лоших којима треба начинити штету.

„Данас знамо да је НАТО агресија дуго припремана и знамо, по посљедицама, да и данас траје”, рекао је он, преноси Танјуг.

Како је додао, било би добро да су они који су били на власти пре Александра Вучића, и то називали кампањом, данас овде да ојачају снагу Србије а не да игноришу тешку страдалничку историју нашег народа.

„Данас проблем Косова није ријешен и бомбе нису биле одлучујући политички фактор да се то питање ријеши. Опет захваљујући садашњој власти, поново је то питање на дневном реду, тешко, болно, у некоректним околностима, у којим је тај исти свијет опет против Срба у покушају да их придобију да признају Косово. Зато је важно да Србија буде окупљена и сви ми око Србије. Треба дати снагу Вучићу и његовој преговарачкој позицији и свему што данас чини и покушава да од Србије начини. Слободно небо, плаве боје које симболизује слободу”, поручио је Додик.

Снага Србије је, каже, у снази државе, њеног председника, владе, демократије. „Треба се вратити у легални систем државног одлучивања и власти, не показивати нестрпљење. Избори су мјесто за одлучивање о снази Србије”, поручио је Додик.

Он је истакао да данас, када је изложен захтевима да се БиХ учлани и пође путем НАТО савеза, јасно каже да то он то не може и неће да прихвати.

„Нећу зато што Србија може да буде у НАТО. Ја не могу и нећу никада да дозволим никада да се успостави граница на Дрини која ће бити НАТО граница, којом ћемо поново бити раздвојени”, подвукао је Додик.

Он је рекао да су наредне године и деценије године „нашег народног и националног окупљања и уједињења”.

„Вјерујем да ће и другима то постати јасно, јер другог пута нема. Зашто други могу да имају своје државе, а Срби не могу да имају јединствену државу?”, запитао је Додик.

Додао је да је БиХ није могућа, јер је резултат идеологије и политике која је бомбардовала Србе и у РС и у БиХ.

„Нека су проклети сви они који су донијели одлуку и учествовали у убиству мале Милице Ракић и све дјеце у РС и Србији. Живјела РС, живјела Србија српски народ, гдје год се нашао”, поручио је Додик.

http://fakti.org/srpski-duh/irinej-borimo-se-da-svetu-zemlju-kim-sacuvamo-i-ostavimo-u-nasledje-kako-su-je-nama-preci-ostavili

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар