RS i matica

Irinej: Crkva podržava odluku predsednika Vučića da Srbija zaštiti srpski narod na KiM ako bude napadnut

NA NOVO BEZAKONJE NE BI NI POMISLILI DA NISU IMALI PODSTICAJ SAD I DRUGIH ZAPADNIH SILA
  • Za Srpsku Pravoslavnu Crkvu nema dileme da je vojska kosovsko-metohijskih Albanaca usmerena isključivo protiv srpskog naroda koji na Kosovu i Metohiji hrabro ispoveda svoju veru i ponosi se srpskim imenom. Znamo i to da je formiranje te vojske usmereno i protiv drevnih srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, koje neprijatelji Crkve Božje nameravaju da unište ili da ih bar preotmu
  • U OVE dane kada se pripremamo da dočekamo praznik Rođenja Bogomladenca Hrista, praznik ljubavi i mira, želeći mir i dobro svima ljudima, sa velikim uznemirenjem smo primili vest da su neprijatelji mira, ponovnim, najgrubljim kršenjem međunarodnog prava, doneli odluku o formiranju vojske kosovsko-metohijskih Albanaca.

Za Srpsku Pravoslavnu Crkvu nema dileme da je ta vojska usmerena isključivo protiv srpskog naroda koji na Kosovu i Metohiji hrabro ispoveda svoju veru i ponosi se srpskim imenom. Znamo i to da je formiranje te vojske usmereno i protiv drevnih srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, koje neprijatelji Crkve Božje nameravaju da unište ili da ih bar preotmu.

Isto tako znamo da na ovo novo bezakonje Albanci ne bi ni pomislili da nisu imali jasan podsticaj Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih sila, rukovođenih sopstvenim sebičnim interesima, koji su u krajnjoj liniji suprotni interesima i Srba i Albanaca.

Iz tog razloga, zbog dobra oba naroda, Srpska Pravoslavna Crkva se neodstupno moli i zalaže za mir i za miran saživot sa kosovsko-metohijskim Albancima, koji bi bez ikakve sumnje bio  moguć i ostvariv kada bi se o miru dogovarali isključivo Srbi i Albanci.

Srpska Pravoslavna Crkva podržava odgovoran stav najviših državnih organa Republike Srbije koji, čuvajući mir i stabilnost, nastoje i da sačuvaju srpski narod, ali i da albanski narod poštede od iskušenjâ i stradanjâ.

Srpska Pravoslavna Crkva u potpunosti podržava odluku Predsednika Srbije, g. Aleksandra Vučića, da Republika Srbija zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut. Takve garancije snažno krepe naš narod i daju mu snagu da istraje uprkos pritiscima kojima je svakodnevno izložen.

Pozivamo verni narod Srpske Pravoslavne Crkve i sve građane Republike Srbije, a posebno političke činioce, da budu odgovorni i jedinstveni i da daju podršku nastojanjima države Srbije da sačuva mir i obezbedi opstanak srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

Predsednik
Svetog Arhijerejskog Sinoda
AEM i Patrijarh srpski

Irinej

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar