РС и матица

Историја: Црвеним тргом промарширало и 75 гардиста Војске Србије

ВУЧИЋ И ДОДИК МЕЂУ ДРЖАВНИЦИМА КОЈИ СУ СА ПУТИНОМ ПОЛОЖИЛИ ЦВИЈЕЋЕ НА ГРОБ НЕЗНАНОГ СОЛДАТА
  • У парадном строју било 75 српских гардиста који су под заставом Републике Србије, предвођени командантом гардијског батаљона потпуковником Драганом Јаковљевићем, пред очима читавог свијета одали су пошту херојским прецима који су своје животе уткали у слободу у којој данас живимо

СРПСКИ народ је на московској Паради Побједе поводом 75-годишњице завршетка Другоб свјетског рата био двоструко представљен.

Поред руског предсједника и врховног команданта Оружаних снага Руске Федерације Владимира Путина међу највишим званицама на паради били су предсједник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

У парадном строју били су и Гардисти Војске Србије. Под заставом Републике Србије, предвођени командантом гардијског батаљона потпуковником Драганом Јаковљевићем, пред очима читавог свијета одали су пошту херојским прецима који су своје животе уткали у слободу у којој данас живимо.

У парадном строју било је 75 српских гардиста, симболизујући исто толико година од тријумфа над фашизмом у Другом свјетском рату.

На почетку овогодишње параде смотру свих јединица извршио је руски министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу и предао рапорт руском предсједнику и врховном команданту Владимиру Путину.

Предсједник Путин рекао је да се данашња парада одржава у част „изузетног покољења побједника које је одредило исход Другог свјетског рата“.

– Никада нећемо заборавити допринос наших савезника у постизању побједе. Поштујемо храбре борце оружаних снага свих држава антихитлеровске коалиције и све борце против нацизма који су се храбро борили у земљама Европе – истакао је предсједник Руске Федерације.

Према ријечима предсједника Путина, потребно је стварање општег система безбједности који захтјева савремени свијет, који се брзо мијења и додао да га само заједно можемо заштитити од нових опасних пријетњи.

По завршетку дефилеа војске на Црвеном тргу, Александар Вучић и Милорад Додик положии су у Александровском врту – заједно са осталим државницима – цвијеће на споменик Незнаном солдату.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар