RS i matica

Lavrov: Rusija neće dozvoliti da Savjet bezbjednosti promjeni mandat UN na Kosovu

„ČINI NAM SE DA ZAPAD POKUŠAVA DA PRISILI SEKRETARIJAT UN DA POTKOPA MANDAT MISIJE UN“
  • Sergej LAVROV posle razgovora sa Ivicom Dačićem: „Pozivamo Vašington i Brisel da utiču na Prištinu i da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucije Savjeta bezbjednosti, koje su sačinjene zajedno sa Sjedinjenim Državama i Evropom i natjeraju kosovske Albance da zaustave svoju provokativnu i konfrontirajuću politiku

RUSIJA poziva SAD i Evropsku uniju da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i da utiču na kosovske lidere da zaustave provokacije protiv Srbije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, poslije razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

„Pozivamo Vašington i Brisel da utiču na Prištinu i da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucije Savjeta bezbjednosti, koje su sačinjene zajedno sa Sjedinjenim Državama i Evropom i natjeraju kosovske Albance da zaustave svoju provokativnu i konfrontirajuću politiku“, rekao je Lavrov, prenosi TASS.

On je istakao da Rusija neće dozvoliti da Savjet bezbjednosti promjeni mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu.

„Čini nam se da Zapad pokušava da prisili sekretarijat UN da progura neke prijedloge, koji će potkopati mandat Misije UN na Kosovu. To bi bilo direktno kršenje Rezolucije 1244, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se taj provokativni plan ne realizuje“, naglasio je Lavrov.

Lavrov je najavio da će Rusija nastaviti napore za razvoj koordinacije spoljne politike sa Srbijom.

„Nastavljamo intenzivan dijalog i kontakte na najvišem nivou, čemu je ton posebno dala posjeta predsjednika Vladimira Putina Beogradu u januaru“, rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je Putin sa zvaničnicima u Beogradu tada razgovarao o sprovođenju prethodnih dogovora, kao i da su dogovoreni novi vidovi saradnje u oblasti privrede, spoljne politike i međuparlamentarne razmjene.

„Naša parlamentarna saradnja se razvija“, istakao je Lavrov.

„Sljedeći sastanak bilateralne Međuparlamentarne komisije, kojom kopredsjedavaju predsjednik Dume, Vjačeslav Volodin i predsjednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, biće održan u junu u Beogradu“, dodao je Lavrov.

(Tanjug)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar