РС и матица

Љајић: Идемо ка радикализацији са Приштином која прави проблеме јер мења позицију

„ОНИ ЖЕЛЕ ПРЕКИД ДИЈАЛОГА И ПРЕГОВОРЕ НА НОВИМ ОСНОВАМА“
  • Косово не може да задовољи своје потребе из властите производње, па им је спољнортрговински дефицит огроман – имају свега 380 милиона извоза и 2,8 милијарди увоза роба

МИНИСТАР трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је, коментаришући најаве нових мјера Приштине, да умјесто да се иде ка смиривању, иде се ка даљој радикализацији односа и да је „лопта сада у дворишту Приштине и Европске уније и Брисел мора ту агонију да прекине”.

„Циљ свих ових мера је политички, а није трговинске или економске природе. Циљ је да се стави тачка на дијалог, да се скрене пажња са других тема, пре свега са неуспеха у међународној политици, јер чињеница је да Косово није примљено у међународне организације”, рекао је Љајић у Музеју Југославије.

Циљ Приштине је, како је нагласио Љајић, да побољша своје преговарачке позиције у будућности.

„У Приштини не постоји ни минимум воље, чак ни размишљања да се нешто промени. Уместо да идемо ка смиривању, ми идемо ка даљој радикализацији и најава нових мера је управо та радикализација”, рекао је Љајић поводом најава Приштине да ће укинути динар, забранити српске таблице и забранити министрима Србије да долазе на Косово.

„Ово је матрица коју смо имали прилику да видимо и раније, да морамо да створимо већи проблем да би били део решења. Ми у овом тренутку имамо прекид трговине. Ради се о симболичном пласману робе из централне Србије према Косову”, рекао је Љајић и додао да је та размјена на месечном нивоу била 40-так милиона евра, а сада је скоро равна нули.

Љајић је рекао да ће додатни проблем створити Закон о заштити потрошача који треба да ступи на снагу 26. децембра на Косову, а који трговце обавезује да поред цијена, на производу буде истакнута и заставица земље поријекла тог производа.

„Они то објашњавају заштитом домаће производње, а о каквој се заштити ради када Косово не може да задовољи своје потребе из властите производње, када је им је спољнортрговински дефицит огроман – свега 380 милиона извоза и 2,8 милијарди увоза роба? Овде се ради о томе да се дијалог потпуно прекине и да се започне на новим основама”, подвукао је Љајић, преноси Танјуг.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар