Vijesti RS i matica

Na Ivankovcu pucala kopija Karađorđevog „trešnjevog topa“

OBILJLEŽENA 213. GODIŠNJICA JEDNE OD NAJVEĆIH POBJEDA U PRVOM SRPSKOM USTANKU
  • Boj na Ivankovcu, koji se odigrao 18. avgusta 1805. godine, primjer je taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije. Ustanicima je komandovao Milenko Stojković

NA LOKALITETU „Šančevi na Ivankovcu“ kod Ćuprije danas je obilježena 213. godišnjica boja na Ivankovcu.

Nakon opela palim borcima u boju na Ivankovcu, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i boračkih udruženja položili su lovorove vijence i odali državne i vojne počasti kraj spomenika vojvodi Milenku Stojkoviću.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, koji je predvodio državnu ceremoniju, kazao je da je Srbija tokom istorije često bila prinuđena da vodi odbrambene i oslobodilačke ratove, a nikada osvajačke.

„Zato je Vlada Srbije posvećena dostojanstvenom sećanju na sve učesnike i događaje iz svoje istorije. Narod koji ne zna svoju istoriju ne može graditi budućnost kakvu želi“, rekao je Stanković.

On je kazao da je uvek bilo onih koji su bili protiv tadašnje i sadašnje Srbije.

„Danas kada kompletno državno rukovodstvo pokušava da reši probleme, počev od ulaska u EU preko rešavanja pitanja Kosova i Metohije, mi dolazimo u situaciju da imamo napade sa svih strana, što znači da nam je neophodno da shvatimo da je Srbija jedina naša zemlja i da samo zajedno možemo da je gradimo“, kazao je Stanković.

Predsjednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić je rekao da je za vrijeme Karađorđa u Prvom srpskom ustanku Srbija bila jedinstvena u odluci da se bori protiv turske vojske.

Nakon nastupa gradskog hora Margi, pucano je iz replike Karađorđevog trešnjevog topa.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao 18. avgusta 1805. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobjeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka.

Po ocjeni istoričara, to je primjer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar