Odabrano RS i matica

Nakrivio se kalemegdanski „Pobednik“ – slijedi sanacija tog simbola Beograda

MORALO SE INTERVENISATI I 1996. – TADA SU POSTAVLJENI ŠIPOVI KOJI SU ZAUSTAVILI NAGINJANJE
  • Na problem sa tim spomenikom ukazao je nedavno pisac i slikar Mileta Prodanović koji je ocijenio da je „Pobednik“ u katastrofalnom stanju
  • Sama skulptura bronzane muške figure izrađena je 1913. kao dio monumentalne fontane čije je postavljanje bilo predviđeno na Terazijskom platou i posvećeno oslobađanju od turskog ropstva. Zbog izbijanja Prvog svjetskog rata – sve je odloženo do 1928-me, a spomenik je posvećen proboju Kajmakčalana i pobjedi srpske vojske u Velikom ratu

SPOMENIK „Pobednik“ na Kalemegdanu djelimično se nakrivio zbog čega je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda najavljeno da će do kraja godine, uprkos nedostatku zvanične tehničke dokumentacije, biti izrađen projekat restauracije i sanacije jednog od simbola glavnog grada Srbije.

Agenciji Beta je u Zavodu rečeno da su posljednji radovi na tom spomeniku izvedeni prije više od dvije decenije, odnosno još 1996. godine, kada su u postament spomenika postavljeni šipovi radi sprječavanja naginjanja.

Ni tada, međutim, spomenik nije vraćen u apsolutnu vertikalu već je samo stabilizovan u djelimično nakrivljenom položaju.

„Ne posedujemo zvaničnu arhivsku, tehničku dokumentaciju koja se odnosi na podizanje tog spomenika tokom 1928. godine. Naknadnim analizama utvrđeno je da se jezgro postamenta sastoji od betona, a da je sa spoljašnje strane obložen kamenim pločama. Spomenik je fundiran delom na nasipu, a delom na bedemu koji je ostao u strukturi nasipa, što je kao posledicu izazvalo naginjanje spomenika“, rekli su agenciji Beta u Zavodu za zaštitu spomenika.

Iz Zavoda su najavili da će sva oštećenja koja su naknadno nastala na tom spomeniku biti dio tretmana novog konzervatorskog projekta.

Na problem sa tim spomenikom ukazao je nedavno pisac i slikar Mileta Prodanović koji je ocijenio da je „Pobednik“ u katastrofalnom stanju i da se nada da će se nadležni zainteresovati za restauraciju.

Spomenik „Pobednik“ podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Spomenik čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament koji se sastoji od dorskog stuba.

Sama skulptura bronzane muške figure izrađena je 1913. kao dio monumentalne fontane čije je postavljanje bilo predviđeno na Terazijskom platou.

Meštrović je fontanu zamislio kao spomenik slobodi i oslobođenju od vjekovnog turskog ropstva.

Zbog izbijanja Prvog svjetskog rata odloženo je postavljanje figure, pa je spomenik otkriven tek 1928. godine.

Naziv spomenika proistekao je iz njegove nove posvete Solunskom frontu i pobjedi Srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, a njegov prvobitni naziv bio je „Vesnik pobede“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar