Glavno RS i matica

Narodna stranka i Dveri napustile okrugli sto na FPN i ponovo najavljuju bojkot izbora

NAREDNI OKRUGLI STOLOVI 6. I 9. SEPTEMBRA, TEME – BIRAČKI SPISKOVI I PRAVA BIRAČA
  • Na FPN iz Saveza za Srbiju (SzS) došli Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Boško Obradović, Miroslav Aleksić a iz Srpske napredne stranke Goran Vesić, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić. Bili i predstavnici LDP, DSS, LSV, Pokreta slobodnih građana, NUNS-a, CRTA, Cesida i Transparentnosti Srbije
  • Miroslav ALEKSIĆ (Narodna stranka):  „Predstavnici vlasti tokom razgovora pokazali su da nemaju apolutno nikakvu želju da promene bilo šta po pitanju slobode medija i fer i poštenih izbora. Njima odgovara ovakvo stanje i nastoje i dalje da krše zakon i Ustav Srbije“
  • Goran VESIĆ: Nećemo pristati na zahteve opozicije da se Aleksandru Vučiću zabrani bavljenje politikom i da se nezakonito promeni sastav Regulatornog tela za elektronske medije (REM). SNS ne pada na pamet da razgovara o tome kako mediji treba da rade

NA FAKULTETU političkih nauka (FPN) u Beogradu održan je treći po redu okrugli sto o izbornim uslovima na kojem supredstavnici političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja, nevladinih organizacija i univerzitetski profesori razgovarati o stanju u medijima u Srbiji.

Kako su najavili organizatori FPN i Fondacija za otvoreno društvo, tema sastanka je bila „Pristup medijima i njihova kontrola“ a predviđeno je da medijska udruženja i organizacije koje prate izbore, predstave svoje nalaze i preporuke na tu temu.

Na FPN došli su iz Saveza za Srbiju (SzS) Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Boško Obradović, Miroslav Aleksić a iz Srpske napredne stranke Goran Vesić, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić.

Na okruglom stolu su i predstavnici LDP, DSS, LSV, Pokreta slobodnih građana, kao i predstavnici NUNS-a, CRTA, Cesida i Transparentnosti Srbije.

Prvi deo dijaloga, na kojem su  predstavljene analize organizacija civilnog društva i medijskih udruženja, sniman je i uživo emitovan preko ekrana postavljenog u sobi za novinare na Fakultetu političkih nauka, a drugi deo okruglog stola biće održan bez prisustva medija, po pravilima „Chatam House„.

Predstavnici Narodne  stranke, Dveri i Nove stranke napustili su okrugli sto ocenjujući da vlast nema nameru da ispuni zahteve opozicije o fer i poštenim izborima i da ne žele da oslobode medije, te će Dveri i Narodna stranka predložiti stranačkim organima da bojkotuju izbpre.

To su izjavili posle napuštanja sastanka potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić i lider Dveri Boško Obradović.

„Predstavnici vlasti tokom razgovora pokazali su da nemaju apolutno nikakvu želju da promene bilo šta po pitanju slobode medija i fer i poštenih izbora. Njima odgovara ovakvo stanje i nastoje i dalje da krše zakon i Ustav Srbije“, rekao je Aleksić novinarima.

Obradović je istakao da je „na ovu farsu bojkot jedini odgovor“.

Na okruglom stolu su iz Saveza za Srbiju ostali Nebojša Zelenović i Zoran Lutovac.

Zelenović je izjavio da vlast ima rok do 15. septembra da se u Skupštini Srbije izabere novi sastav Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ili će u suprotnom savez bojkotovati predstojeće izbore.

„SzS je izneo vrlo konkretan zahtev i tiče se političkog konsenzusa da se do 15. septembra izabere u Skupštini novi sastav REM-a. Očekujem to rešenje, ako to nemamo, ulazimo u bojkot“, rekao je Zelenović novinarima posle okruglog stola o izbornim uslovima i rekao da ako vlasti ispune taj zahtev otvaraju vrata za dalje razgovore.

Upitan kako su predstavnici vlasti reagovali na zahtev rekao da se vlast „nije pomerila ni za milimetar“.

Vesić je izjavio da SNS neće pristati na zahteve opozicije „da se Aleksandru Vučiću zabrani bavljenje politikom” i da se „nezakonito promeni sastav Regulatornog tela za elektronske medije (REM)”.

On je novinarima posle okruglog stola na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima rekao da je opozicija „shvatila” da je taj dijalog način „da oni dođu na vlast i da uređuju medije i određuju šta će ko da piše i da vrate Dragana Đilasa u RTS i REM”.

On je kazao da će SNS nastaviti da učestvuje na okruglim stolovima i da će insistirati da se razgovara u skladu sa zakonom.

Vesić je rekao da SNS ne pada na pamet da razgovara o tome kako mediji treba da rade.

Sledeći sastanci biće održani 5. i 9. septembra kada i će teme biti birački spiskovi i prava birača.

http://fakti.org/serbian-point/narodna-stranka-i-dveri-napustile-okrugli-sto-na-fpn-i-ponovo-najavljuju-bojkot-izbora

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar