РС и матица

Нуди ли Меркел Србији ЗСО Плус са правом отцјепљења од „Косова“ послије 20 година?

НАВОДНО ЈЕ ТО ВЕЋ САОПШТИЛА ТАЧИЈУ ПРИЛИКОМ ЊИХОВОГ ПОСЉЕДЊЕГ СУСРЕТА
  • План њемачке канцеларке наводно подрзумијева верификацију стања на терену, тј. признање без признања, а Telegraf.rs наводи, који се позива на изворе у Европској народној партији којој припада и странка Меркелове, да то значи да би Београд пристао да „препозна реалност, али не и независност“, док би се Приштина задовољила тиме да неће бити ометана у својим покушајима да постане чланица међународних институција

ЊЕМАЧКА канцеларка, Ангела Меркел, припремила је план за Косово који предвиђа формирање „Заједнице српских општина плус“, верификацију стања на терену, као и одржавање референдума о отцејпљењу у ЗСО послије 20 година, објавио је портал Telegraf.rs, позивајући се на тврдње неименованих извора у Европској народној партији (ЕПП).

Како тврди исти портал, Меркел је свој план представила колегама са Балкана и, према њему, подјела на крају цијелог процеса је ипак могућа.

Неименовани извори у ЕПП, чијој групацији припада и Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) њемачке канцеларке, наводе да би план Ангеле Меркел требало да се реализује на кратки и средњи рок.

У првој фази би прије свега требало да дође до формирања Заједнице српских општина (ЗСО), на чему је Меркел инсистирала и приликом посљедњег сусрета са косовским предсједником Хашимом Тачијем, наводи Telegraf.rs .

Како тврди, Меркел планира да Заједница добије шира овлашћења, односно такозвани „ЗСО плус“.

Како би Заједница имала праву функцију потребно је формирати и друге органе и могла би да сарађује са Србијом, а тиме би она имала праву снагу и олакшала живот грађана, наводи портал.

С друге стране, план њемачке канцеларке би подрзумијевао верификацију стања на терену, тј. признање без признања, а Telegraf.rs наводи да то значи да би Београд пристао да „препозна реалност, али не и независност“, док би се Приштина задовољила тиме да неће бити ометана у својим покушајима да постане чланица међународних институција.

Неименовани извори из ЕПП, на које се позива Telegraf.rs, наведени елементи плана би обухватили прву фазу, која би била спроведена у кратком року.

Затим, како се наводи, слиједи велико финале, на које би требало да се сачека 20 година.

Послије тог периода, у Заједници српских општина би био одржан референдум о отцјепљењу, што би створило реалну шансу да се дио Косова на коме живи већинско српско становништво врати под ефективну власт Београда, наводи Telegraf.rs, позивајући се на изворе из ЕПП.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар