Glavno RS i matica

Palmer u Prištini: Rješenje odnosa Kosova i Srbije jednom zauvijek ostaje prioritet SAD

„NE VIDIMO NIKAKVU BUDUĆNOST KOSOVA BEZ NORMALIZACIJE ODNOSA SA SRBIJOM“
  • Moje očekivanje od gospodina Kurtija, pod pretpostavkom da će postati premijer, je da će on biti dobar partner SAD-a, da će blisko sarađivati sa nama u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Shvatiće da je dijalog važan ne samo za Kosovo već i za SAD

ZAMJENIK pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer je danas u Prištini izjavio da normalizacija odnosa Kosova i Srbije ostaje prioritet SAD.

Govoreći predstavnicima studenata i civilnog društva, on je rekao da njegova nominacija za izaslanika za Zapadni Balkan naglašava da su SAD tu da pomognu, a Kosovo ne može biti izostavljeno iz rješenja.

„Kosovo ne može ostati izolovano. Rješenje jednom zauvijek odnosa Kosova i Srbije ostaje prioritet“, rekao je Palmer u Nacionalnoj biblioteci u Prištini.

Takođe je rekao da su 6. oktobra građani Kosova glasali za promjenu i da su SAD to podržale.

„Oči svijeta videće šta će raditi nova vlada. Ne vidimo nikakvu mogućnost za budućnost Kosova bez normalizacije odnosa sa Srbijom“, rekao je on.

Dodao je da SAD neće nametati nikakav sporazum bez pristanka obe strane i bez odobrenja u parlamentima i podvukao je da Srbija neće moći da se pridruži EU bez normalizacije odnosa s Kosovom.

Rekao je da čim se postigne dogovor Kosova i Srbije, stvari će krenuti dalje.

Dodao je da se s budućim premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem susreo prije dva dana u Skoplju.

„Moje očekivanje od gospodina Kurtija, pod pretpostavkom da će postati premijer, je da će on biti dobar partner SAD-a, da će blisko sarađivati sa nama u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Shvatiće da je dijalog važan ne samo za Kosovo već i za SAD. Takođe će naći način da se vrati za pregovarački sto (sa Srbijom), uključujući i rješavanje pitanja carina koje je postalo prepreka“, rekao je Palmer.

Palmer se danas u Prištini sastao s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i liderima DSK Isom Mustafom i DPKKadrijem Veseljijem.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar