Главно РС и матица

ПКБ на тендеру по почетној цјени од 104,5 милиона евра

КОМБИНАТ ПОСЉЕДЊИХ МЈЕСЕЦИ ОБИЛАЗИЛИ ПРЕДСТАВНИЦИ АРАПСКИХ И КИНЕСКИХ ФИРМИ
  • Процјењена вриједност земљишта, грађевинских објеката и опреме је 208,5 милиона евра, удјела од 29 одсто капитала Еколаба у власништву Акционарског фонда 214.700 евра, а 45,77 одсто Института ПКБ Агроекономик 431.300 евра. Процјењена вриједност стада је 17,3 милиона евра, али тај износ није ушао у почетну цјену
  • По подацима Самосталног синдиката ПКБ, имовину предузећа чини око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, око 70 километара каналске мреже за наводњавање, око 17.000 грла стоке, друга непокретна имовина и механизација

МИНИСТАРСТВО привреде објавило је данас тендер за продају имовине Пољопривредног комбината Београд (ПКБ) по почетној цјени од 104,5 милиона евра.

Рок за достављање понуда је 10. септембар.

Цјена за откуп продајне документације је 1,5 милиона евра, а услов за учешће на тендеру је уплата депозита од око 22,6 милиона евра.

Право учешћа на тендеру имају правна лица која се као претежном делатношћу баве пољопривредом или/и трговином пољопривредних производа.

Други услов тендера је да понуду достави правно лице које је у претходној години самостално или на консолидованом нивоу остварило приход од 400 милиона евра.

Такође, као учесник тендера може бити и конзорцијум, који има најмање 51 одсто учешћа и да испуњава квалификационе услове.

На продају је понуђена не само имовина ПКБ-а већ и зависних друштава – Еколаба, Института ПКБ Агроекономик и Ветеринарске станице ПКБ.

Инвеститорима је понуђено 16.785 хектара земљишта у општинама Палилула, Сурчин и Зрењанин, али без усјева, плодова, односно других приноса, затим грађевински објекти који се користе у пословне сврхе, опрема, залихе резервних дјелова и стадо.

На продају су понуђене и двије парцеле градског грађевинског земљишта у Борчи од 1,8 хектара и 1,2 хектара, по почетној минималној цјени од 939.113 евра, односно 284.000 евра.

Процењена вриједност земљишта, грађевинских објеката и опреме је 208,5 милиона евра, удјела од 29 одсто капитала Еколаба у власништву Акционарског фонда 214.700 евра, а 45,77 одсто Института ПКБ Агроекономик 431.300 евра.

Процењена вриједност стада је 17,3 милиона евра, али тај износ није ушао у почетну цијену.

Цјена стада биће утврђена према пропису непосредно прије увођења купца у посјед и износиће 100 одсто процјењене вриједности стада на дан пописа.

Почетна цјена на јавном надметању је половина процјењене вриједности земљишта и капитала Републичке Србије и Акционарског фонда у Еколабу, Агроекономији и Институту ПКБ.

По подацима Самосталног синдиката ПКБ-а, имовину предузећа чини око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, око 70 километара каналске мреже за наводњавање, око 17.000 грла стоке, и друга непокретна имовина и механизација.

ПКБ има око 1.700 радника којима су, како тврде у синдикату, обећане отпремнине од 450 евра по години стажа.

За ПКБ су раније били заинтересовани Индустрија меса „Матијевић“ и МК Комерц, као и Ал Дахра из УАЕ, док имена компанија из Велике Британије, Сингапура и Кине нису саопштена, али није било обавезујућих понуда.

У синдикату наводе да су посљедњих мјесеци ПКБ обилазили представници арапских и кинеских фирми.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар