РС и матица

Поповић: Као што је некада цар Николај помагао Србији – тако данас чини Владимир Путин

БЕОГРАД ОБИЉЕЖИО СТО ГОДИНА ОД МУЧЕНИЧКЕ СМРТИ НИКОЛАЈА ДРУГОГ И ЊЕГОВЕ ПОРОДИЦЕ
  • Литургију је служио патријарх Ириниј, а литија се кретала од београдске Руске цркве до споменика Цару Николају Другом. У бесједи код споменика, патријарх је истакао: „Данас обележавамо дан који је трагичан и за нас Србе. Цар Николај учино је много за српски народ и када наши западни савезници нису хтели да приме српску војску, која се кретала кроз Албанију, цар Николај им је поставио ултиматум – или ће их примити или ће он склопити мир са Немачком”
  • Министар за иновације и технолошки развој Ненад ПОПОВИЋ: „Председник Путин Србији помаже у очувању Косова и Метохије и опстанку Србије и српског народа. Јер, без Косова и Метохије ми не постојимо ни као народ, ни као држава. Русија ће пристати једино на решење које је прихватљиво српском народу, а које је у складу са резолуцијом 1244 СБ УН и Уставом Републике Србије”

У БЕОГРАДУ је данас обиљежено 100 година од страдања руске царске породице Романов, у организацији СПЦ и Подворја Руске православне цркве.

Литургију тим поводом је служио патријарх Иринеј, а литија се кретала од београдске Руске цркве до споменика Цару Николају Другом.

У бесједи код споменика, патријарх Иринеј је истакао да Србија има много разлога да обиљежи данашњи дан, за који је рекао да је прије сто година био најтрагичнији дан у историји руског и словенског народа уопште.

„Данас обележавамо дан који је трагичан за читав словенски народ и за нас Србе. Цар Николај учино је много за српски народ и када наши западни савезници нису хтели да приме српску војску, која се кретала кроз Албанију, цар Николај им је поставио ултиматум, или ће их примити или ће он (Цар Николај) склопити мир са Немачком”, подсјетио је патријарх Иринеј.

Патријарх је истакао да је питање да ли би Србије послије Првог свјетског рата уопште и било да није било цара Николаја II.

Описујући историјске догађаје који су се десили прије 100 година, патријарх је навео да је данашњем дану и мученичкој смрти цијеле царске породице претходило годину дана, како је рекао, мучења, понижавања и клеветања цара Николаја који је, како је казао, био спреман да све жртвује за Русију и руски народ. Додао је да су га прво издали руски министри и генерали, који су му савјетовали да абдицира, јер су му рекли да је спас Русије у томе.

„Након мученичког убиства цара Николаја и његове породице у Русији је почела да се пролива крв, страдали су најугледнији људи, хиљаду цркава је порушено… Проливана је крв на сваком месту и то је трајало много десетина година”, казао је Иринеј и додао да су многи Руси и у вријеме бољшевизма и социјализма чували иконе цара Николаја и поштовали оно што је он урадио за своју земљу, као и његово страдање.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић истакао је да је Николај Други жртвовао свој живот, живот своје породице, своју круну и царство због Србије.

„Он зато и данас, 100 година од његове мученичке смрти живи у срцима свих Срба. И живеће вечно, јер су га његова дела и страдање учинили великим”, казао је Поповић.

Осврнувши се на дјела цара Николаја, Поповић је примјетио да већина присутних на данашњем парастосу не би било ни рођено да свети цар Николај Други није спасао наше претке сигурне смрти.

Поповић је рекао и да као што је некада цар Николај помагао Србији тако данас чини руски предсједник Владимир Путин, који Србији помаже у очувању Косова и Метохије и опстанку Србије и српског народа.

„Јер без Косова и Метохије ми не постојимо ни као народ, ни као држава. То је порука свима онима који подржавају лажну творевину на Косову. Русија ће пристати једино на решење које је прихватљиво српском народу, а које је у складу са резолуцијом 1244 СБ УН и Уставом Републике Србије”, казао је Поповић.

Истакао је да као што се Србија неће одрећи КиМ, тако се неће одрећи ни братства са Русијом.

„Србија је поносна земља која никада не издаје своју браћу. Притисци на нашу земљу су огромни, али Србија никада неће увести санкције Русији, јер би, у супротном, зарила сама себи нож у леђа”, казао је Поповић.

Обиљежавању 100 година од страдања царске породице у Београду, осим патријарха Иринеја, министра Поповића и многобројних грађана, присуствовали су и замјеник градоначелника Београда Горан Весић, предсједник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, као и многи посланици Народне скупштине Србије.

Цар Николај II се одрекао престола у току Фебруарске револуције, 1917. године и од тада се налазио у кућном притвором заједно са породицом.

У лето исте године, одлуком Привремене владе, са породицом је упућен у Тобољск, а у прољеће 1918. године бољшевици су га пребацили у Јекатеринбург гдје су га и стријељали 17. јула 1918., заједно са породицом и четворо слугу.

Радојичић: Србија се са уважавањем сећа цара Николаја

Поводом 100 година од страдања руске царске породице Романов, данас је у Старом двору градоначелник Београда Зоран Радојичић организовао свечани пријем на којем је истакао да се Србија са уважавањем сјећа посљедњег руског цара Николаја, који је, подсјећа, подржавао Србију и помагао српској војсци током Првог свјетског рата.

„О наклоности коју је показивао према Србији сведоче и бројни записи. Зато се данас са уважавањем сећамо овог страдалника и његове породице, и на овај начин исказујемо пошту цару Николају, уз поруку да Србија никада неће заборавити његов значај за нашу историју”, нагласио је Романов.

Градоначелник је рекао и да нас 100 година од смрти породице Романов подсјећа колико далеко у историју сеже пријатељство и савезништво са Русијом. У знак захвалности за све што је урадио за српски народ, наводи Радојичић, у центру Београда, у Улици Краља Милана цару Николају је подигнут споменик 2014. године. Такође, додаје градоначелник, и улица у самом срцу престонице названа је његовим именом.

„Руско-српска сарадња у Београду унапређена је и реконструкцијом платоа испред Цркве Светог Марка и Цркве Свете Тројице. Овај плато, након рекнострукције, представља још једно место сусрета Београђана”, рекао је Радојичић.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар