РС и матица

Постављен споменик патријарху Павлу испред Цркве Светог Марка у Београду

ВЕСИЋ: ИСПУНИЋЕМО ОБЕВЕЗУ ПРЕД ПАТРИЈАРХОМ КАД БУДЕМО У СКЛАДУ СА ОНИМ ЧЕМУ НАС ЈЕ УЧИО
  • Никола СЕЛАКОВИЋ: „Он се свакоме од нас, који смо били његови савременици, усадио у памћење, не само да га памтимо већ да о њему причамо и приповедамо будућим нараштајима о свему ономе кроз шта је пролазио кроз живот и о томе како је проповедао реч Божију”

СПОМЕНИК патријарху Павлу, некадашњем поглавару Српске православне цркве, откривен је данас на платоу испред Цркве Светог Марка у Београду.

Споменик су открили генерални секретар предсједника Републике Никола Селаковић, замјеник градоначелника Београда Горан Весић и градски урбаниста Милутин Фолић.

Селаковић је рекао да је патријарх Павле био човјек који је у једном тешком, кобном времену искушења, био глас разума, глас Божији, путоказ исправног живота и размишљања.

„Он се свакоме од нас, који смо били његови савременици, усадио у памћење, не само да га памтимо већ да о њему причамо и приповедамо будућим нараштајима о свему ономе кроз шта је пролазио кроз живот и о томе како је проповедао реч Божију”, рекао је Селаковић.

Навео је да од данас на платоу испред Цркве Светог Марка стоји његова дивна скулптура која ће, додао је, свакоме ко буде улазио у ту Цркву и буде пролазио тим дијелом града сјећати на стотине или макар на један од стотине примјера патријархове Божије ријечи коју је ширио и духовности којом је зрачио.

Горан Весић рекао је да је патријарх Павле био човјек који се издигао изнад улоге коју је имао у друштву, и да је на тај начин свима показао пут који треба да слиједе.

„Неко ће рећи да смо подизањем споменика испунили обавезу према патријарху Павлу, али нисмо. Испунићемо обавезу када се као друштво и људи будемо понашали у складу са оним како је он живео, у складу са оним како је говорио и у складу са оним како нас је учио”, рекао је Весић.

Споменик је дјело вајара Зорана Малеша, а постављен је на иницијативу Града Београда и уз благослов српског патријарха Иринеја.

Прије девет година, на данашњи дан, преминуо је патријарх Павле у 95. години.

Поглавар Српске православне цркве био је од 1990. до 2009. године.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар