РС и матица

Преминуо један од највећих српских глумаца Миша Јанкетић

ИГРАО У ДЕСЕТИНАМА ПРЕДСТАВА И ФИЛМОВА, ВЕЛИКУ ПОПУЛАРНОСТ МУ ДОНИЈЕЛЕ ТВ-СЕРИЈЕ
  • Умјетнички директор Југословенског драмског позоришта Горчин СТОЈАНОВИЋ:  „Без обзира у каквој се улози налазио на позоришној сцени, била она најситнија и најлакша или главна, никада није појефтињавао глумачки позив. Био је коректив и путоказ за све колеге. Није се могло тек тако глумити поред Мише Јанкетића или режирати неку позоришну представу, јер је његово присуство обавезивало на пун ангажман”

ЈЕДАН од највећих српских глумаца Михаило Миша Јанкетић преминуо је у 81. години. Остварио је бројне велике улоге у позоришту, на филму и телевизији.

Дипломирао је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију 1962. године. У каријери је остварио улоге у више десетина филмова и ТВ серија, а такође је бројне улоге остварио у Југословенском драмском позоришту, чији је стални члан од 1960. године.

Велику популарност код телевизијске публике донијеле су му улоге у ТВ серијама „Сиви дом“ (1984-1985), „Бољи живот“ (1987-1991), „Срећни људи“ (1993-1996), а у серији „Породично благо“ (1998-2002) играо је главну мушку улогу.

Добитник је значајних глумачких награда и признања, као што су: Добричин прстен, Награда Павле Вуисић, Нушићева награда за животно дело, Статуета Јоаким Вујић, четири Стеријине награде, Октобарска награда града Београда, Статуета Ћуран, Награда Раша Плаовић, двије годишње награде ЈДП.

Био је дугогодишњи професор глуме на Академији уметности у Новом Саду.        

Умјетнички директор Југословенског драмског позоришта Горчин Стојановић каже да је отишао један од најзначајнијих глумаца који су обиљежили другу половину 20. и почетак 21. вијека.

„Од када је 1961. године постао део ансамбла Југословенског драмског позоришта Јанкетић је демонстрирао оданост глуми. Без обзира у каквој се улози налазио на позоришној сцени, била она најситнија и најлакша или главна, никада није појефтињавао глумачки позив. Био је коректив и путоказ за све колеге. Није се могло тек тако глумити поред Мише Јанкетића или режирати неку позоришну представу, јер је његово присуство обавезивало на пун ангажман” рекао је Стојановић.

Глумац Војислав Брајовић напомиње да смо изгубили једног од најзначајнијих српских глумаца.

„Остали смо ускраћени за таленат, енергију и љубав према тешкој професији као што глума ,по чему је Јанкетић био познат. Верујем да ће ту бакљу оданости професији наставити његов син Марко” казао је Брајовић.

(Танјуг)

1 коментар

  • Лака му земља, био је велики глумац. Један од највећих српских? Никако! Човјек је 60 година играо у позоришту које се зове Југословенско драмско, вјечно волио Тита, партизане и своје монтенигере, а понајвише Мила, за кога је, под старе дабе, све на ијекавици и као Михајло Радомиров, снимао предизборне спотове и сјетовао Црногорце да гласају за овог србофобног сатрапа. Мишљу и дјелом био и остао Југословен, нешто мање Црногорац, а понајмање Србин, иако се родио у српској Атини и цијели животни и радни вијек провео у Београду. А тај исти Београд је, као најживљи главни град једне мртве државе, препун оних који мисле као Јанкетић и пишу му хвалоспјеве.

Кликни овде да поставиш коментар