РС и матица

Путин: Гдје су српски полицајци и граничари који по резолуцији 1244 треба да буду на Косову?

ДО КРАЈА 2019. СПОРАЗУМ О СЛОБОДНОЈ ТРГОВИНИ СРБИЈЕ СА ЕВРОАЗИЈСКОМ ЕКОНОМСКОМ УНИЈОМ
  • ВУЧИЋ: Упознао сам председника Путина са свим што се дешава у вези са КиМ, са противправним таксама и оснивањем тзв. Војске Косова, супротно Резолуцији 1244. Чини ми се да смо и у том погледу добили значајну подршку председника Путина
  • ПУТИН: Москва дијели забринутост српског руководства у вези Косова, јер кораци које је предузела Приштина у посљедње вријеме могу довести до дестабилизације Балкана. Руски став је познат – неопходно је узајамно прихватљиво рјешење на основу Резолуције УН 1244
  • ПУТИН: „ЕУ је посредник у преговорима, али мало тога постиже… Још није формирана Заједница српских општина. Резолуцијом 1244 предвиђено је да одређени број српских полицајаца и граничара може да буде на територији Косова. Гдје су они?  Нека раније доношена рјешења као да су имала за циљ да подјеле српски народ. Треба да убједимо наше партнере да морамо – ако желимо мир на Балкану – да нађемо компромис и да га одржимо”
  • Очекује се повећање количине гаса који стиже у Србију са 3 на 3,5 милијарди кубних метара гаса, као и значајне инвестиције у НИС и повећање капацитета гасног складишта Банатски двор

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је руском предсједнику Владимиру Путину пренео да је Србија увијек била спремна за разговоре и компромисе, али да никада не може и неће да пристаје на понижење.

„Плашим се да неки људи нису спремни на компромисе. Ми ћемо и даље истрајавати на томе и тражити их, али понављам, и то сам рекао Путину, никоме нећемо дозволити да унизи Србију”, поручио је Вучић.

Он је на заједничкој прес конференцији са предсједником Русије истакао да су по свим питањима постигли висок степен сагласности.

Захвалио се на подршци Русије на очувању интегритета и независности Србије и истакао да је веома задовољан напретком сарадње две земље у свим областима.

Вучић је пренио новинарима да је руског колегу упознао са свим што се дешава у вези са КиМ, о противправним таксама које су увеле албанске власти у Приштини, као и о оснивању тзв. Војске Косова, супротно Резолуцији 1244.

„Чини ми се да смо и у том погледу добили значајну подршку председника Путина”, подвукао је Вучић.

Навео је да му је била изузетна част што је имао прилику да угости предсједника Русије, за којег је рекао да је искрени, доказани пријатељ Србије и народа.

Нагласио је да је задовољан напретком сарадње у свим областима и примјетио да никада нисмо потписали толико споразума, преноси Танјуг.

Русија забринута због потеза Приштине

Предсједник Руске Федерације Владимир Путин рекао је данас да Москва дијели забринутост српског руководства у вези Косова, јер кораци које је предузела Приштина у посљедње вријеме могу довести до дестабилизације Балкана.

„Руски став је познат и слажемо се да је неопходно узајамно прихватљиво рјешење на основу Резолуције УН 1244, казао је Путин на конференцији за штампу након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је изразио жаљење што су приштинске власти у протекло вријеме предузеле провокативне кораке.

С тим у вези је оценио да је одлука о трансформацији КБС у војску кршење Резолуције 1244, која не допушта било какво формирање војске, осим присуства војног контингента УН, преноси Танјуг.

Нагласио је да је Русија, исто као и Србија, заинтересована да ситуација на Балкану буде стабилна и безбједна.

„Косовске власти предузеле су неке провокативне акције које су додатно погоршале ситуацију “, рекао је Путин наводећи као пример одлуку Приштине о формирању Војске Косова, што, како каже, представља кршење резолуције 1244 .

„Та резолуција не допушта постојање било каквих  оружаних формација на Косову изузев контингента Уједињених нација. Дијелимо забринутост Србије, јер знамо да такви потези воде ка нестабилности на Балкану. Наша подршка ће се наставити”, рекао је он.

На питање – да ли је могуће посредовању Русије у дијалогу – Путин је рекао да је Русија увијек активно учествовала, па наставио:.

„ЕУ је посредник, али мало тога постиже. Не спроводи се  ни оно што је договорено. Још није формирана Заједница српских општина“.

Такође је подсјетио да је Резолуцијом 1244 предвиђено да одређени број српских полицајаца и граничара може да буде на територији Косова. „Гдје су они?” упитао је Путин и истакао да свакако мора много више да се поштује међународно право.

Он је рекао да је Русија спремна да сарађује са свима, али да је важно и да се поштује међународно право и да рјешење буде праведно. Према његовим ријечима, нека раније доношена рјешења као да су имала за циљ да подјеле српски народ и оставе га у другим државама.

„Треба да убиједимо наше партнере да морамо – ако желимо мир на Балкану – да нађемо компромис и да га одржимо”, закључио је Путин, преноси Танјуг.

Путин: До краја 2019. очекујем споразум Србије са Евроазијском унијом

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да очекује да се до краја године потпише споразум Србије и Евроазијске уније.

Путин је говорећи о бројним споразумима који су потписани данас у Београду рекао и да ће се средином године, на редовном засједању заједничког Мјешовитог комитета двије земље, размотрити напредак у реализацији потписаних меморандума.

Каже да очекује повећање количине гаса који стиже у Србију са 3 на 3,5 милијарди кубних метара гаса, преноси Танјуг.

Руски предсједник је најавио и значајне инвестиције у НИС и повећање капацитета гасног складишта Банатски двор.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар