RS i matica

Putin: Gdje su srpski policajci i graničari koji po rezoluciji 1244 treba da budu na Kosovu?

DO KRAJA 2019. SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI SRBIJE SA EVROAZIJSKOM EKONOMSKOM UNIJOM
  • VUČIĆ: Upoznao sam predsednika Putina sa svim što se dešava u vezi sa KiM, sa protivpravnim taksama i osnivanjem tzv. Vojske Kosova, suprotno Rezoluciji 1244. Čini mi se da smo i u tom pogledu dobili značajnu podršku predsednika Putina
  • PUTIN: Moskva dijeli zabrinutost srpskog rukovodstva u vezi Kosova, jer koraci koje je preduzela Priština u posljednje vrijeme mogu dovesti do destabilizacije Balkana. Ruski stav je poznat – neophodno je uzajamno prihvatljivo rješenje na osnovu Rezolucije UN 1244
  • PUTIN: „EU je posrednik u pregovorima, ali malo toga postiže… Još nije formirana Zajednica srpskih opština. Rezolucijom 1244 predviđeno je da određeni broj srpskih policajaca i graničara može da bude na teritoriji Kosova. Gdje su oni?  Neka ranije donošena rješenja kao da su imala za cilj da podjele srpski narod. Treba da ubjedimo naše partnere da moramo – ako želimo mir na Balkanu – da nađemo kompromis i da ga održimo”
  • Očekuje se povećanje količine gasa koji stiže u Srbiju sa 3 na 3,5 milijardi kubnih metara gasa, kao i značajne investicije u NIS i povećanje kapaciteta gasnog skladišta Banatski dvor

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu preneo da je Srbija uvijek bila spremna za razgovore i kompromise, ali da nikada ne može i neće da pristaje na poniženje.

„Plašim se da neki ljudi nisu spremni na kompromise. Mi ćemo i dalje istrajavati na tome i tražiti ih, ali ponavljam, i to sam rekao Putinu, nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju”, poručio je Vučić.

On je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsjednikom Rusije istakao da su po svim pitanjima postigli visok stepen saglasnosti.

Zahvalio se na podršci Rusije na očuvanju integriteta i nezavisnosti Srbije i istakao da je veoma zadovoljan napretkom saradnje dve zemlje u svim oblastima.

Vučić je prenio novinarima da je ruskog kolegu upoznao sa svim što se dešava u vezi sa KiM, o protivpravnim taksama koje su uvele albanske vlasti u Prištini, kao i o osnivanju tzv. Vojske Kosova, suprotno Rezoluciji 1244.

„Čini mi se da smo i u tom pogledu dobili značajnu podršku predsednika Putina”, podvukao je Vučić.

Naveo je da mu je bila izuzetna čast što je imao priliku da ugosti predsjednika Rusije, za kojeg je rekao da je iskreni, dokazani prijatelj Srbije i naroda.

Naglasio je da je zadovoljan napretkom saradnje u svim oblastima i primjetio da nikada nismo potpisali toliko sporazuma, prenosi Tanjug.

Rusija zabrinuta zbog poteza Prištine

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je danas da Moskva dijeli zabrinutost srpskog rukovodstva u vezi Kosova, jer koraci koje je preduzela Priština u posljednje vrijeme mogu dovesti do destabilizacije Balkana.

„Ruski stav je poznat i slažemo se da je neophodno uzajamno prihvatljivo rješenje na osnovu Rezolucije UN 1244, kazao je Putin na konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je izrazio žaljenje što su prištinske vlasti u proteklo vrijeme preduzele provokativne korake.

S tim u vezi je ocenio da je odluka o transformaciji KBS u vojsku kršenje Rezolucije 1244, koja ne dopušta bilo kakvo formiranje vojske, osim prisustva vojnog kontingenta UN, prenosi Tanjug.

Naglasio je da je Rusija, isto kao i Srbija, zainteresovana da situacija na Balkanu bude stabilna i bezbjedna.

„Kosovske vlasti preduzele su neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju “, rekao je Putin navodeći kao primer odluku Prištine o formiranju Vojske Kosova, što, kako kaže, predstavlja kršenje rezolucije 1244 .

„Ta rezolucija ne dopušta postojanje bilo kakvih  oružanih formacija na Kosovu izuzev kontingenta Ujedinjenih nacija. Dijelimo zabrinutost Srbije, jer znamo da takvi potezi vode ka nestabilnosti na Balkanu. Naša podrška će se nastaviti”, rekao je on.

Na pitanje – da li je moguće posredovanju Rusije u dijalogu – Putin je rekao da je Rusija uvijek aktivno učestvovala, pa nastavio:.

„EU je posrednik, ali malo toga postiže. Ne sprovodi se  ni ono što je dogovoreno. Još nije formirana Zajednica srpskih opština“.

Takođe je podsjetio da je Rezolucijom 1244 predviđeno da određeni broj srpskih policajaca i graničara može da bude na teritoriji Kosova. „Gdje su oni?” upitao je Putin i istakao da svakako mora mnogo više da se poštuje međunarodno pravo.

On je rekao da je Rusija spremna da sarađuje sa svima, ali da je važno i da se poštuje međunarodno pravo i da rješenje bude pravedno. Prema njegovim riječima, neka ranije donošena rješenja kao da su imala za cilj da podjele srpski narod i ostave ga u drugim državama.

„Treba da ubijedimo naše partnere da moramo – ako želimo mir na Balkanu – da nađemo kompromis i da ga održimo”, zaključio je Putin, prenosi Tanjug.

Putin: Do kraja 2019. očekujem sporazum Srbije sa Evroazijskom unijom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da očekuje da se do kraja godine potpiše sporazum Srbije i Evroazijske unije.

Putin je govoreći o brojnim sporazumima koji su potpisani danas u Beogradu rekao i da će se sredinom godine, na redovnom zasjedanju zajedničkog Mješovitog komiteta dvije zemlje, razmotriti napredak u realizaciji potpisanih memoranduma.

Kaže da očekuje povećanje količine gasa koji stiže u Srbiju sa 3 na 3,5 milijardi kubnih metara gasa, prenosi Tanjug.

Ruski predsjednik je najavio i značajne investicije u NIS i povećanje kapaciteta gasnog skladišta Banatski dvor.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar