РС и матица

Путин Вучићу у Сочију: Наше стратешко партнерство се потврђује свакодневним радом

ВУЧИЋ: СВАКИ СУСРЕТ СА ВАМА ИМА ВЕЛИКИ ЗНАЧАЈ ЗА СРБИЈУ
  • Предсједник Србије се захвалио Владимиру Путину на сталној подршци Србији за очување њеног територијалног интегритета и националних интереса: Морам да вам кажем да нисам оптимистичан по питању постизања коначног компромисног решења између Београда и Пришине, али о тој теми ћемо заједно разговарати”
  • Вучић руском предсједнику уручио писмо патријарха Иринеја које му је поглавар СПЦ лично упутио
  • Са руске стране у преговорима учествовали: шеф дипломатије Сергеј Лавров, замјеник премијера и копредсједник руско-српског-комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Јуриј Борисов, помоћник предсједника РФ Јуриј Ушаков и министар одбране Сергеј Шојгу

 

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је у Сочију, на почетку разговора са руским предсједником Владимиром Путином, да није оптимиста када је ријеч о постизању коначног компромисног рјешења између Београда и Пришине.

Вучић је потом, најављујући теме о којима он жели да разговара са шефом руске државе, информисао Путина да је гасовод кроз Србију практично завршен, што је велика шанса за развој наше земље и што ће утицати на бољу будућност грађана.

Обраћајући се Путину на руском језику, Вучић је рекао да му је драго што се поново сусрећу и захвалио је на времену које је руски предсједник издвојио са овај сусрет, што је за њега лично велика част, преноси Танјуг.

„Сваки сусрет са вама има велики значај за Србију”, нагласио је Вучић, у обраћању на почетку састанка, који је настављен у четири ока.

Предсједник Србије је још једном захвалио Путину на сталној подршци коју пружа Србији за очување њеног територијалног интегритета и националних интереса.

„Али, морам да вам кажем да нисам оптимистичан по питању постизања коначног компромисног решења између Београда и Пришине, али о тој теми ћемо заједно разговарати”, рекао је Вучић.

Он је указао да је економска сарадња Србије и Русије све боља, те да робна размјена континуирано расте.

Подсјетио је да се у Србији спроводе пројекти са РЖД, те похвалио одговорност и професионализам руских партнера.

Посебно је захвалио руском министру одбране Сергеју Шојгуу за сарадњу.

Вучић је подсјетио на Путинову посјету Београду с почетка године, које се, каже, са задовољством сјећају грађани Србије, и позвао руског предсједника да дође поново у Србију.

„Очекујемо у скорије време да посетите нашу земљу”, рекао је Вучић.

Вучић је руском предсједнику уручио писмо патријарха Иринеја које му је поглавар СПЦ лично упутио.

Путин је на самом почетку разговора, који је био отворен за новинаре и снимање, указао да се односи Русије и Србије позитивно развијају и у економији, и у политичкој у сфери безбједности.

Додатно је нагласио: „Наши односи се развијају веома позитивно, наше стратешко партнерство се потврђује свакодневним радом. То се тиче и политичке сфере и наших односа у области безбједности и у економији“.

Путин је указао да је 2018-те робна размјена између Србије и Русије порасла 2 одсто, а до септембра ове године – за преко 9 одсто.

Са руске стране су у преговорима учествовали: шеф дипломатије Сергеј Лавров, замјеник премијера и копредсједник руско-српског-комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Јуриј Борисов, помоћник предсједника РФ Јуриј Ушаков и министар одбране Сергеј Шојгу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар