РС и матица

Раковић: Бошњачка прослава турске побједе на Галипољу је пријетња Републици Српској

„ЕКСТРЕМНИ ВЕХАБИЈСКИ ПОКРЕТ ОСТАЋЕ САВЕЗНИК ЗАПАДА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ“
  • Историчар Александар РАКОВИЋ: „Какве конкретне везе има победа на Галипољу са прославом у Санском Мосту? Нема никакве везе, уколико се не шаље порука да је муслиманско оружје јаче од хришћанског, односно уколико се не шаље претња Републици Српској и изражава намера да се настави политика Бакира Изетбеговића која је посебно изричита у последњих неколико месеци да се прети ратом и Србима и Хрватима у БиХ“
  • „За нас Србе, као што смо видели у претходних тридесетак година, важе сасвим правила која не важе за друге и Запад ће наставити да користи било какву могућност да подрива Србију, Републику Српску и цели српски народ на Балкану“

БОШЊАЦИ, прослављањем у Санском Мосту турске побједе на Галипољу у Првом свјетском рату, шаљу поруку да је муслиманско оружје јаче од хришћанског и то је својеврсна пријетња Републици Српској, изјавио је Срни историчар Александар Раковић.

Раковић је оцијенио да не треба имати илузије да ће такозвана међународна заједница на било који начин санкционисати или довести под знак питања такве прославе у Санском Мосту јер њој одговара сваки притисак на српски народ и Републику Српску.

„Поставља се питање – какве конкретне везе има победа на Галипољу са прославом у Санском Мосту? Нема никакве везе, уколико се не шаље порука да је муслиманско оружје јаче од хришћанског, односно уколико се не шаље претња Републици Српској и изражава намера да се настави политика Бакира Изетбеговића која је посебно изричита у последњих неколико месеци да се прети ратом и Србима и Хрватима у БиХ“, рекао је Срни Раковић.

Раковић сматра да ће Запад наставити да „кокетира са пријетњом коју Бошњаци изричу Републици Српској или коју неки други радикални исламски фактори могу изрицати преко Републике Српске“.

Он оцјењује да ће „екстремни вехабијски покрет остати савезник Запада на простору БиХ упркос томе што је већ запријетио темељима западне цивилизације“.

„Једноставно, једна правила важе на једном простору, друга на другом простору. За нас Србе, као што смо видели у претходних тридесетак година, важе сасвим друга правила и Запад ће наставити да користи било какву могућност да подрива Србију, Републику Српску и цели српски народ на Балкану“, рекао је Раковић.

Он је подсјетио на недавну изјаву америчког генерала Кертиса Скапаротија да пријетња Западу нису само Србија и Република Српска, већ цио српски народ на Балкану.

„Они су српски народ ставили у контекст непријатеља и претње Западу. Заправо, то је изрицање неистина, јер је управо Запад срушио Југославију, ударио на српски народ, а не обрнуто“, указао је Раковић.

„ЕуроБлиц“ је данас објавио да је у Санском Мосту недавно организована прослава у част побједе Tурске у Првом свјетском рату, што у посљедњих 100 година није забиљежено у Европи.

Обиљежавању, које су организовале власти Унско-санског кантона, присуствовао је велики број грађана, турских војника из састава Еуфора, амбасадор Турске у БиХ, премијер овог кантона, начелник општине Сански Мост и представници општине Велика Кладуша.

Битка на Галипољу била је једна од најкрвавијих у Првом свјетском рату. Након вишегодишњих покушаја сила Антанте да Турску избаце из рата и савеза са Њемачком и Аустроугарском, Британци су, уз помоћ Француза, покренули велику офанзиву која је 18. марта 1917. године завршена турском побједом код Галипоља.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар