RS i matica

Skot: Kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH su diskriminatorne

U SKUPŠTINI SRBIJE OTVORIO IZLOŽBU O SPASAVANJU SAVEZNIČKIH PILOTA
  • Povodom pitanja da li je Priština važnija Vašingtonu nego Beograd Moskvi, rekao da su i Srbija i Kosovo ključni za stabilnost i saradnju u regionu i dodao: „Vjerujem i da je u interesu Rusije da bude stabilnosti na Balkanu“

AMBASADOR Sjedinjenih Država Kajl Skot izjavio je danas u Beogradu da su kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH diskriminatorne.

Skot je u Skupštini Srbije, gdje je otvorio izložbu o spasavanju savezničkih pilota u Srbiji u Drugom svjetskom ratu, rekao da ono što na Kosovu važi za albansko stanovništvo, mora da važi i za srpsko kao i za ostale etničke zajednice.

Naglasio je da je Kosovo jedna država i da „svakako nije u redu” da se na jednom dijelu zemlje primenjuje jedne mjere, a na drugom drugačije.

„Vjerujem da Kosovo treba da bude multietnička demokratska država”, rekao je Skot i dodao da su mjere diskriminatorne, prenosi Beta.

Skot je, na pitanje da li je Priština važnija Vašingtonu nego Beograd Moskvi, rekao da su i Srbija i Kosovo ključni za stabilnost i saradnju u regionu.

„Vjerujem i da je u interesu Rusije da bude stabilnosti na Balkanu”, rekao je Skot.

Na pitanje da li je vrijeme da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine, i da li su već možda ušle u taj dijalog, Skot je kazao da Vašington podržava taj proces jer je to jedini način za napredak.

Skot je rekao da njemu nije poznato da u Prištini postoji „crna lista” pojedinih ministara Vlade Srbije i dodao da vlasti Kosova poriču da takva lista postoji.

Povodom sporazuma koje su danas postigle vlade Kosova i Albanije, Skot je rekao da SAD podržavaju sve aktivnosti koje vode ekonomskoj integraciji regiona.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar