РС и матица

Србија ће давати субвенције свима који буду улагали у Дрвар, Петровац, Грахово и Гламоч

ВУЧИЋ И ДОДИК У ДРВАРУ КОЈИ ЈЕ ДОБИО ДОНАЦИЈУ ОД МИЛИОН ЕВРА
  • Србија ће бити уз вас много више него раније, поручио је Александар Вучић испред вртића Мајка храброст у Дрвару

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је по доласку у Дрвар да је данас за тај град из Србије пребачено милион евра за улагање у најважније пројекте од интереса за грађане, укључујући водовод, те за измиривање дуговања која општина није могла да покрије.

Дрвар је већински српска општина на територији Федерације Босне и Херцеговине.

„Веома сам срећан што сам овде. Неко ми је рекао да од Берлинског конгреса свакако, а можда и од пре, ниједан од српских кнезова, краљева, па онда председника, премијера… никад није дошао у Дрвар. Срећан сам што сам овде и што смо нешто мало могли да помогнемо“, рекао је Вучић.

Вучић је у Дрвар дошао са министрима одбране и финансија, Александром Вучићем и Синишом Малим, а домаћин у тој општини му је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Дио од милион евра које је Србија донирала Дрвару, односно 75.000 евра, биће издвојено за неисплаћене обавезе према породиљама, мајкама са троје и више дјеце, и рјешавање сличних проблема са којима се суочава општина.

„Остало ће бити уложено у најважније пројекте. Молили смо људе да доставе пројекте, а имате готов пројекат за водовод и у то ће одмах бити уложено. Спремни смо из Београда да уложимо у Дрвар и тај новац ће бити употребљен на најбољи начин“, рекао је Вучић.

Додао је да прије пет-шест година није могло да се помогне, али да то није питање његове или нечије воље већ да ли имате здраву државу, могућности за то.

„Сутра да не будем председник остаће записано да сам свакој општини у РС, али и у Гламочу и Дрвару, Петровцу, уложили за школу, вртић…Нема општине где Србија није пружила помоћ“, нагласио је Вучић.

Он је становницима Дрвара поручио да остану на својим огњиштима и нагласио да ово није крај подршке Србије.

„Србија ће бити уз вас много више него раније“, поручио је Вучић испред вртића „Мајка храброст“ у Дрвару.

Он је додао да ће Србија наставити да пружа подршку овом крају и да ће дати што буде потребно.

Посебно је нагласио и да ће бити донијета одлука о давању посебних субвенција за наше људе који желе да улажу у ове четири општине – Петровац, Дрвар, Грахово и Гламоч.

Те општине ће имати посебан подстрек Србије, рекао је Вучић и додао да новац за Дрвар неће бити мали.

„Осећаћете све већу помоћ Србије“, рекао је Вучић истичући да се данас слави живот и да је срећан што је у вртићу видио 57 малишана.

„Гледаћемо да обновимо све, јер морамо да покажемо снагу развоја, јачања економије и снагу будућности у коју верујемо“, поручио је Вучић и пожелио грађанима дуг и добар живот, као и да имају више дјеце.

(Танјуг)

 

Додик: Српски народ је овдје повратио достојанство, почињу боља времена

– Важно нам је да је Србија овдје, да показује да је овдје и да заједно рјешавамо питања, поручио је срспки члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Он је житељима Дрвара, који су се окупили да дочекају њега и предсједника Србије, поручио да су њих двојица дошли да им кажу да су уз њих, да ће бити уз њих и да ће заједно пролазити кроз многе друге изазове.

„Овдје смо да градимо нови живот, заједно смо са вама“, поручио је Додик.

Он је истакао да Вучић безгранично помогао српски народ, у четири општине у Федерацији, као и 63 општине у РС, те да се захваљујући њему спроводе пројекти и граде објекти који ће обиљежити присуство Србије у тим општинама.

„Читав народ вам је захвалан. Вјерујем да ви ни сами не знате колико поштовања уживате у народу и колико се цијени ваша подршка“, рекао је Додик.

Додик је пренио и анегдоту из једног кафеа у Дрвару, прије него што је председник Србије стигао у тај град, када га је један мјештанин питао да ли је тачно да Вучић долази данас.

На потврдан одговор, узвратио је Додику ријечима: „Само да знаш да сви Дрварчани знају да нам онај Шепа, ког смо спасли, није ништа помогао. Више нам је Вучић помогао за ово кратко вријеме, него он за 40 година“.

Уз примједбу да је то сада дио историје, Додик је поручуо да се мора ићи са новим погледом у будућнсот.

„Република Српска стоји и помаже колико може, и Србија је ту. Заједно смо овдје и увјерен сам да ћемо обновити Дрвар као једно савремено и право мјесто за живот“, закључио је Додик.

Одговарајући на питања новинара, Додик је рекао да је српски народ на овим просторима повратио своје достојанство и да може да се нада бољим временима и већој подршци са свих страна.

Вучић: Између мене и Додика није било свађе, будимо јединствени да бисмо опстали

Председник Србије рекао је да не може да се меша у унутрашње ствари Босне и Херцеговине.

Говорећи о добром односу између Србије и РС, који је многима трн у оку, Вучић каже да су се Додик и он договорили још пре пет година да, не морају да мисле исто, али да никада нико неће чути лоше речи које изговара један о другом.

– Није било ни свађа ни сукоба и морамо да будемо јединствени ако желимо да опстанемо. Људи, сложите се око основних ствари, ако се не сложимо, нема опстанка – каже Вучић.

Вучић је у Дрвару одбио да говори о позиву на бојкот наредних избора у Србији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар