RS i matica

Srbija će davati subvencije svima koji budu ulagali u Drvar, Petrovac, Grahovo i Glamoč

VUČIĆ I DODIK U DRVARU KOJI JE DOBIO DONACIJU OD MILION EVRA
  • Srbija će biti uz vas mnogo više nego ranije, poručio je Aleksandar Vučić ispred vrtića Majka hrabrost u Drvaru

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je po dolasku u Drvar da je danas za taj grad iz Srbije prebačeno milion evra za ulaganje u najvažnije projekte od interesa za građane, uključujući vodovod, te za izmirivanje dugovanja koja opština nije mogla da pokrije.

Drvar je većinski srpska opština na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

„Veoma sam srećan što sam ovde. Neko mi je rekao da od Berlinskog kongresa svakako, a možda i od pre, nijedan od srpskih knezova, kraljeva, pa onda predsednika, premijera… nikad nije došao u Drvar. Srećan sam što sam ovde i što smo nešto malo mogli da pomognemo“, rekao je Vučić.

Vučić je u Drvar došao sa ministrima odbrane i finansija, Aleksandrom Vučićem i Sinišom Malim, a domaćin u toj opštini mu je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dio od milion evra koje je Srbija donirala Drvaru, odnosno 75.000 evra, biće izdvojeno za neisplaćene obaveze prema porodiljama, majkama sa troje i više djece, i rješavanje sličnih problema sa kojima se suočava opština.

„Ostalo će biti uloženo u najvažnije projekte. Molili smo ljude da dostave projekte, a imate gotov projekat za vodovod i u to će odmah biti uloženo. Spremni smo iz Beograda da uložimo u Drvar i taj novac će biti upotrebljen na najbolji način“, rekao je Vučić.

Dodao je da prije pet-šest godina nije moglo da se pomogne, ali da to nije pitanje njegove ili nečije volje već da li imate zdravu državu, mogućnosti za to.

„Sutra da ne budem predsednik ostaće zapisano da sam svakoj opštini u RS, ali i u Glamoču i Drvaru, Petrovcu, uložili za školu, vrtić…Nema opštine gde Srbija nije pružila pomoć“, naglasio je Vučić.

On je stanovnicima Drvara poručio da ostanu na svojim ognjištima i naglasio da ovo nije kraj podrške Srbije.

„Srbija će biti uz vas mnogo više nego ranije“, poručio je Vučić ispred vrtića „Majka hrabrost“ u Drvaru.

On je dodao da će Srbija nastaviti da pruža podršku ovom kraju i da će dati što bude potrebno.

Posebno je naglasio i da će biti donijeta odluka o davanju posebnih subvencija za naše ljude koji žele da ulažu u ove četiri opštine – Petrovac, Drvar, Grahovo i Glamoč.

Te opštine će imati poseban podstrek Srbije, rekao je Vučić i dodao da novac za Drvar neće biti mali.

„Osećaćete sve veću pomoć Srbije“, rekao je Vučić ističući da se danas slavi život i da je srećan što je u vrtiću vidio 57 mališana.

„Gledaćemo da obnovimo sve, jer moramo da pokažemo snagu razvoja, jačanja ekonomije i snagu budućnosti u koju verujemo“, poručio je Vučić i poželio građanima dug i dobar život, kao i da imaju više djece.

(Tanjug)

 

Dodik: Srpski narod je ovdje povratio dostojanstvo, počinju bolja vremena

– Važno nam je da je Srbija ovdje, da pokazuje da je ovdje i da zajedno rješavamo pitanja, poručio je srspki član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je žiteljima Drvara, koji su se okupili da dočekaju njega i predsjednika Srbije, poručio da su njih dvojica došli da im kažu da su uz njih, da će biti uz njih i da će zajedno prolaziti kroz mnoge druge izazove.

„Ovdje smo da gradimo novi život, zajedno smo sa vama“, poručio je Dodik.

On je istakao da Vučić bezgranično pomogao srpski narod, u četiri opštine u Federaciji, kao i 63 opštine u RS, te da se zahvaljujući njemu sprovode projekti i grade objekti koji će obilježiti prisustvo Srbije u tim opštinama.

„Čitav narod vam je zahvalan. Vjerujem da vi ni sami ne znate koliko poštovanja uživate u narodu i koliko se cijeni vaša podrška“, rekao je Dodik.

Dodik je prenio i anegdotu iz jednog kafea u Drvaru, prije nego što je predsednik Srbije stigao u taj grad, kada ga je jedan mještanin pitao da li je tačno da Vučić dolazi danas.

Na potvrdan odgovor, uzvratio je Dodiku riječima: „Samo da znaš da svi Drvarčani znaju da nam onaj Šepa, kog smo spasli, nije ništa pomogao. Više nam je Vučić pomogao za ovo kratko vrijeme, nego on za 40 godina“.

Uz primjedbu da je to sada dio istorije, Dodik je poručuo da se mora ići sa novim pogledom u budućnsot.

„Republika Srpska stoji i pomaže koliko može, i Srbija je tu. Zajedno smo ovdje i uvjeren sam da ćemo obnoviti Drvar kao jedno savremeno i pravo mjesto za život“, zaključio je Dodik.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dodik je rekao da je srpski narod na ovim prostorima povratio svoje dostojanstvo i da može da se nada boljim vremenima i većoj podršci sa svih strana.

Vučić: Između mene i Dodika nije bilo svađe, budimo jedinstveni da bismo opstali

Predsednik Srbije rekao je da ne može da se meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Govoreći o dobrom odnosu između Srbije i RS, koji je mnogima trn u oku, Vučić kaže da su se Dodik i on dogovorili još pre pet godina da, ne moraju da misle isto, ali da nikada niko neće čuti loše reči koje izgovara jedan o drugom.

– Nije bilo ni svađa ni sukoba i moramo da budemo jedinstveni ako želimo da opstanemo. Ljudi, složite se oko osnovnih stvari, ako se ne složimo, nema opstanka – kaže Vučić.

Vučić je u Drvaru odbio da govori o pozivu na bojkot narednih izbora u Srbiji.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar