RS i matica

Srbija će u auto-prsten Beograd-Sarajevo-Beograd uložiti milijardu i 50 miliona evra

VLADA SRBIJE POTPISALA OKVIRNI SPORAZUM SA TURSKOM KOMPANIJOM „TASJAPI“
  • Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana MIHAJLOVIĆ: Gradiće se dve rute – od Požege do Kotromana, čija je vrednost procenjena na 830 miliona evra, i između Kuzmina i Sremske Rače, procenjene vrednosti 210 miliona evra i dužine 17,5 kilometara

POTPREDSJEDNICA Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije „Tasjapi” o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Mihajlović je, nakon potpisivanja sporazuma sa predsjednikom kompanije „Tasjapi”,  Emrulahom Turanlijem, izjavila da je današnji dan važan korak ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta, autoputa Beograd-Sarajevo, koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region.

„Danas smo potpisali okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proizaći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cena samo sa srpske strane milijardu i 50 miliona evra”, rekla je Mihajlović.

Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procijenjena vrijednost 20 miliona evra, a deonica je duga 22,5 km, navela je potpredsjednica Vlade, dodajući da se očekuje da gradnja počne za šest mjeseci.

Sljedeći ugovori čije se potpisivanje očekuje odnose se na dvije rute koje se tiču izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, a koje idu kroz teritoriju Republike Srbije, rekla je Mihajlović.

Kako je precizirala, prva ruta je od Požege do Kotromana, čija je vrijednost procijenjena na 830 miliona evra, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače, procijenjene vrijednosti 210 miliona evra i dužine 17,5 kilometara.

Prema njenim riječima za te dvije rute autoputa u ovom trenutku nemamo projektno-tehničku dokumentaciju, za koju će, kako je navela, biti potrebno više od šest do osam mjeseci.

Mihajlović je istakla da je ideja Srbije da imamo jednu vrstu prstena i da je cilj razgovora sa Federacijom BiH i sa Republikom Srpskom da se zadovolje svi interesi i da se cio region poveže.

„Zato smo radili na dve rute, i jedna i druga će se raditi”, poručila je, napominjući da sa bosanske strane već jedan dio projekta postoji i da Srbija ima mnogo manje dokumentacije.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar