РС и матица

Србија и Српска граде аеродром код Требиња, Србија помаже и градњу аутопута Добој-Бијељина

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ ДОНИРАО СРПСКОЈ 2,7 МИЛИОНА ЕВРА – 15 САНИТЕНТСКИХ ВОЗИЛА ДЗ РС
  • Александар ВУЧИЋ: Поносан сам што сам у Бањалуци. Ово није донација као донација – то је дeо наше одговорности, јер Србија мора да брине о Српској, да показује одговорност и да јој увек буде доступна и на располагању
  • Милорад ДОДИК: Поносан сам што Република Српска и Србија данас егзистирају као двије српске државе на овом простору, свидјело се то коме или не, парало то коме уши или не, нама је то милина око срца
  • ВУЧИЋ (поводом закона о ћирилици): Ко то лепше пише од Ћопића, Кочића, Селимовића, Андрића… а ни један од тих људи није рођен у матици Србији. Али, да ли су они мањи Срби од оних који јесу тамо рођени ? То је та љубав која постоји између Србина из Бањалуке и Србина из Београда, између Србина из Пирота и Србина из Љубиња
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Захвални смо за све што је Србија радила претходних година и што ће радити када је ријеч о помоћи Српској. Србија је била наш ослонац и подршка, а ова донација је реална подршка. Такође, ова посјета предсједника Србије радује наше грађане и част је за наше институције
  • ДОДИК: Питање Косова је кључно. Пратимо дешавања. Косово не може да буде призната међународна држава. Ако може Косово може и Српска   

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић слетео је данас на бањалучки аеродром, где су га дочекали српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Дочекан је на традиционалан начин, хлебом и сољу, а на аеродрому је био постројен почасни вод полиције. С Вучићем су допутовали и министар одбране Србије Александар Вулин и министарка Зорана Михајловић.

Вучић је донирао 2,7 милиона евра Републици Српској.

Састао се са највишим званичницима РС и обишао вишенаменски објекат у насељу Петрићевац у Бањалуци, у оквиру кога су вртић, дом здравља и месна заједница, за чију изградњу је Србија издвојила 800.000 евра.

Заједно са Додиком и Цвијановић, посетио и Српско-руски културни центар у изградњи.

Вучић је посету започео обиласком Универзитетског клиничког центра којем је уручио донацију, кључеве 15 санитетских возила, вредности скоро 750.000 евра.

Вучића и његове домаћине, испред УКЦ  поздравили су запослени.

„Хвала вам што сте нас сачекали, желим вам све најбоље. Ако нешто још будемо могли да помогнемо, ви кажите”, рекао им је Вучић.

Србија мора да брине о Републици Српској, да показује одговорност према РС и да јој увек буде доступна и на располагању, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, додајући да је уверен да грађани РС то добро знају.

Вучић је напоменуо да је данас на рачуну Српске и 540.000 евра за школе и домове здравља у Мркоњић граду и Шипову, као што је и обећано.

Новац за петровачки Духовни центар и споменик дјеци побијеној на Петровачкој цести

Данас, додао је, стиже и новац за петровачки Духовни центар.

Вучић је најавио да ће Србија и РС заједно радити, иако ће Србија преузети 90 одсто трошкова на себе, на прављењу споменика и спомен дома на Петровачкој цести, где су избегли Срби из Крајине најстрашније страдали.

„Ту су убијена деца оних људи који су криви само зато што су Срби и хтели су да се склоне и спасу животе и своје чисте душе. Тај споменик ћемо сада да урадимо, а нисмо могли за 25 година… ни да урадимо, ни да на нашу децу да мислимо”, рекао је Вучић у обраћању током посете УКЦ Бањалука, преноси Танјуг.

Санитетска возила, њих 15, намењена су домовима здравља у 15 градова у Републици Српској. Међу њима су Источни Стари Град, Теслић, Чајниче, Хоча, Калиновинк, Билеће, Гацко, Граишка, Козарска Дубица…

– Поносан сам што сам овдје у Бањалуци. Ово није донација као донација – то је дeо наше одговорности, јер Србија – нагласио је Вучић – мора да брине о Српској, да показује одговорност. И то људи у Српској, увјерен сам, знају.

Он је нагласио да је јединство српског народа увијек било на високом нивоу.

– Ко то лепше пјева и пише од Ћопића, Кочића, Селимовића, Андрића… а ни један од тих људи није рођен у матици Србији. Али, да ли су они мањи Срби од оних који јесу тамо рођени? То је та љубав која постоји између Србина из Бањалуке и Србина из Београда, између Србина из Пирота и Србина из Љубиња – објаснио је Вучић.

Он је додао да је у Српску стигло још 10.000 тестова за вирус корона, а ако буде било потребно, да ће Србија послати још тестова.

Претходно је – на састанку делегација Српске и Србије – разговарано и о изградњи аеродрома код Требиња. као и о усвајању закона о заштити ћирилице.

Вучић је открио да су изашли са идејом да Србија изгради аеродром у Херцеговини, односно у околини Требиња.

– Спремни смо да уложимо новац у тај пројекат. Важно је да градимо мрежу аеродрома. Спремни смо да уложимо значајан новац, запослимо људе и већ у понедељак наши људи ће бити на терену – рекао је Вучић.

Подсјетио је да се Србија обавезала да од моста на Рачи до Бијељине изгради део аутопута до Бијељине и за то издвоји 100 милиона евра.

– Друга ствар која је важна је изградња аутопута до Бањалуке. Осим изградње моста, помоћи ћемо и градњу деонице кроз Српску – рекао је Вучић и додао да су спремни да дају два милиона марака за трећи павиљон Студентског центра у Бањалуци.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је након састанка  да је разговарано о идеји мањег аеродрома у Херцеговини, која би требало и да заживи.

– У питању је један мањи аеродром на територији источне Херцеговине, који ће заједно градити Србија и Република Српска – изјавила је она.

Предсједница Српске је исказала подршку у велику захвалност за сарадњу предсједнику Србије Александру Вучићу и институцијама Србије.

– Ово нису протоколарни односи, већ братски. Све ово је заједнички задатак свих нас. Вежу нас братске, пријатељске, родбинске везе, али и оне формалне, паралелне и специјалне везе – додала је она.

Нагласила је  ће Србија издвојити доста новца за саобраћајно повезивање.

Српски члан предсједниства БиХ Милорад Додик поручио је након састанка да су разговори делегација пријатељски и братски те да не желе никоме никакво зло.

– Али бранимо интересе Српске и Србије. Договорена је израда закона о ћирилици и заштити језика. То је наше право – рекао је Додик и истакао да ће Српска увијек штитити интересе Србије.

Додао да је разговарано о ситуацији у вријеме пандемије вируса корона јер су економија и пројекти вазна питања за све.

– Повезаћемо аутопут од Бањалуке до Београда. Све чинимо да направимо све у наредних пет или шест година – истакао је Додик, додавши да је Србија уложила доста новца у све општине и градове у Српској.

Додик је истакао да је питање Косова кључно.

– Пратимо дешавања. Косово не може да буде призната међународна држава – рекао је Додик и додао да ако може Косово може и Српска.

Вучић: Београд жели више контакта и сарадње са Сарајевом.

Вучић је изјавио да Београд жели више контакта и сарадње са Сарајевом.

„Немамо ту врсту проблема. Ми желимо што више контаката и ја разговарам понекад са различитим представницима од Драгана Човића, до Бакира Изетбеговића. Немам проблем са тим, важно је да радимо што више”, рекао је Вучић одговарајући на питање може ли се у наредном периоду очекивати нека комуникација са Сарајевом, „с обзиром да постоји стална комуникација са Бањалуком”.

Вучић је подсетио да је са представницима сва три народа у БиХШефиком Џаферовићем, Жељком Комшићем и Милорадом Додикомприсуствовао полагању камена темељца за изградњу ауто-пута Београд – Сарајево, прошле године.

Додао је да се на том пројекту морају убрзати радови, јер је и 120 радника било заражено због чега се једина деоница успорено радила.

Како је рекао, важно је да  аутопут иде даље од Пожеге, ка Котроману, Вишеграду и Сарајеву, али и до Дуге пољане, између Сјенице и Новог Пазара.

Жеља је, каже, да се тај део Србије повеже и са Београдом и са Сарајевом, јер, истиче, морамо и желимо да живимо заједно.

„Знам да нисам нарочито популаран у бошњачком делу јавности и знам шта ће људи са предрасудама и много измишљотина да изговоре о мени. Немам проблем са тим, јер људи виде да ли сте нешто урадили или нисте”, рекао је Вучић.

Слично је, каже, као и у случају ситуације са корона вирусом у Новом Пазару.

Вучић је истакао да је ситуација у Новом Пазару, Сјеници и Тутину под контролом, да је стабилизовано стање у болници, у којој је сада 170 људи смештено, за разлику од 350 колико је пацијената било пре неког времена.

Додао је да ће замолити представнике исламске заједнице да се додатна пажња обрати будући да следи Бајрам.

Вучић је рекао и да је данас спреман да чује и саслуша све што му је Милорад Додик најавио да ће му пренети на састанку, неке од планова РС као и неке његове идеје.

Додик: Сви они који су овдје владали хтјели су да се не повежемо са Србијом

Република Српска и Србија природно су наслоњене једна на другу и увијек су ту заједно у тешким временима, било да је ријеч о пандемији или неком другом питању – нагласио је Милорад Додик и изразио добродошлицу предсједнику Србије Александру Вучићу у Републику Српску.

– Радујем се што ћемо данас разговарати не само о нашим економским пословима, пројектима које смо раније договарали, већ и о важним политичким питањима као што је Косово и статус Републике Српске – рекао је Додик у обраћању испред Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Додик је нагласио да се ниједан српски простор не може посматрати изоловано ма гдје год се он налазио.

– Неправда која се дуго лоцира према српском народу, нашим државама, систематски кроз историју може да има своје повезице. Оно што је проблем јесте да иста правила важе за једне, а за друге не важе, неки имају више права неки мање – констатовао је Додик.

Он је захвалио Вучићу за исказану спремност да помогне у развоју инфраструктуре, онога што је за Српску веома важно а то је ауто-пут према Бијељини и Кузмину.

– Разумијевајући тај наш захтјев и потребу, ви у Србији већ градите тај дио коридора и пута и мост на Дрини, а обећали сте да ћете помоћи и нама да изградимо дио дионице ауто-пута до Бијељине. То је за нас капитални пројекат, повезница које ће разбити вјековне проблеме у комуникацији коју имамо према Србији – истакао је Додик.

Он је констатовао да сви они који су владали на овим просторима хтјели су да се не повежемо са Србијом, што показују оскудни путеви који тренутно постоје.

– Хвала што разумијете проблеме с којима смо суочени. Помоћ коју сте пружили адекватна је и права. Поносан сам што Република Српска и Србија данас егзистирају као двије српске државе на овом простору, свидјело се то коме или не, парало то коме уши или не, нама је то милина око срца – поручио је Додик.

Он је у име свих локалних заједница и грађана од Билеће до Новог Града захвалио на донацији Србије коју чини 15 санитетских возила.

– Ова возила значе много нашим здравственим установама и становницима Републике Српске. Изражавам велику захвалност предсједнику Србије и институцијама Србије не само за ову помоћ него за све што двије земље заједно раде у континуитету – истакао је Додик.

У обраћању испред УКЦ-а Додик је посебно захвалио здравственим радницима на напору који су улагали и улажу свих ових мјесеци у борби са пандемијом вируса корона чиме је Република Српска показала способност да се избори са озбиљним проблемом који је захватио цијели свијет, јер тиме показује да је смислена и да као заједница има шансу и у будућности.

Цвијановић: Предсједник Вучић је показао да Србија јесте и остаје ослонац Српској

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић захвалила је Србији и Вучићу за вриједну донацију од 15 санитетских возила које је Србија донирала здравственим установама у локалним заједницама у Српској, наводећи да ова посјета показује да су нераскидиве везе Српске и Србије.

Цвијановићева је рекла да је Вучић својом посјетом указао част и пажњу Српској, њеним институцијама и грађанима, те показао да Србија остаје и биће ослонац Српској.

– Захвални смо за све што је Србија радила претходних година и што ће радити када је ријеч о помоћи Српској. Србија је била наш ослонац и подршка, а ова донација је реална подршка. Такође, ова посјета предсједника Србије радује наше грађане и част је за наше институције – нагласила је Цвијановићева у обраћању испред УКЦ-а.

Она је рекла да је посјета УКЦ-у знак пажње, поштовања и одавања признања према успјешном раду здравства Српске и његових радника на сузбијању вируса корона, али и према свему што је Србија радила и ради за Српску захваљујући Александру Вучићу и институцијама Србије.

– То је више од обичне посјете, то значи да су нераскидиве наше везе и да ово представља знак сигурности за нас. Хвала што сте поново помогли Српској и овај поклон нама много значи – нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да ће здравственим радницима донирана возила бити од велике помоћи да би се упјешно носили са изазовним временом усљед појаве вируса корона.

Цвијановићева је нагласила да је Србија прва послала помоћ Српској на почетку пандемије.

– Србија се увијек интересује како се боримо са проблемима и увијек је ту када нам је потребна помоћ. Живјела Српска, живјела Србија – истакла је предсједница Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар