RS i matica

Srpstvo ostalo bez velikog Peđe Ristića – projektanta više od 150 crkava

DEDA PO MAJCI MU JE ARHITEKTA MILAN TABAKOVIĆ, A UJAK – SLIKAR IVAN TABAKOVIĆ
  • Doktorirao je sa najvećom mogućom ocenom na Univerzitetu u Gracu 1980. sa tezom „Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira“
  • U najlepša njegova zdanja spadaju Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, crkve u Ostrogu, Apatinu, na Ravnoj Gori, u Gackom, Ubu, Birmingemu, Hanoveru, Sidneju…
  • Nije nikada bio član nijedne političke partije a više puta je hapšen nakon 1946. godine iz političkih razloga

POZNATI srpski arhitekta i profesor na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju Predrag Peđa Ristić upokojio se danas u 88. godini posle duže bolesti.

Predrag Ristić je rođen u Beogradu 17. januara 1931. godine i kršten u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Topčideru 1. februara iste godine. Otac mašinski inženjer Petar je rođen u Jagodini, poreklom iz Hercegovine, i Marija Tabaković rođena u Aradu, poreklom iz Bileća, po čijoj lozi je četvrta generacija diplomiranih arhitekata).

Deda po majci mu je arhitekta Milan Tabaković, a ujak slikar i akademik Ivan Tabaković.

Iza sebe je ostavio troje dece i dvojicu unuka. Sin Sava je arhitekta.

Osnovnu nemačko-srpsku školu završio je 1941. godine a gimnaziju kralja Aleksandra I 1949. godine.

Diplomirao 1956. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa ocenom 10 sa projektom Saborne crkve i sopstvenom teorijom akustike, zasnovanoj na matematičkoj teoriji skupova.

Doktorirao sa najvećom mogućom ocenom na Univerzitetu u Gracu 1980. sa tezom „Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira“. Doktorat je nostrifikovan na Beogradskom univerzitetu. Državni ispit je položio 1979. godine.

Predrag Ristić će ostati upamćen po projektima crkvenih zdanja.

U Srbiji, a i u svetu, sagrađeno je više od 150 hramova po njegovim planovima.

Između ostalog, bio projektant Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira i Crkvenog dvora u Baru, kao i Crkve Svetog mučenika Stanka u Ostrogu.

U najlepša zdanja koja je projektovao spadaju Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, crkve u Ostrogu, Apatinu, na Ravnoj Gori, u Gackom, Ubu, Birmingemu, Hanoveru, Sidneju…

Na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju bio je profesor od njenog osnivanja.

Bio je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije i predavač na brojnim akademijama u Evropi.

Nosilac je Ordena Svetoga Save II reda. Dobio je Prvu nagrada princa Čarlsa za projekt crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj, Srebrnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u zapadnom Berlinu 1974. za naučni film.

Takođe, dobio je prvu nagradu za Jugoslovenski naučni TV film 1970. godine i nagradu za životno delo ULUPUDS-a.

Bio je dugodišnji ili povremeni saradnik-kritičar časopisa Književne novine, Književna reč, Delo, Polja, Galaksija, Čovjek i prostor, Gradac, Pravoslavlje, Svetigora, Sveti knez Lazar, Politika i dr.

Autor i voditelj/učesnik naučnih TV serija „Svet oko nas“, „Izgubljeni Grad“ „Svedoci Otaca“ i drugih brojnih serija i pojedinačnih priloga, intervjua prikaza i kritika počev od 1966. godine.

Jedan je od članova grupe koju danas zovemo Mediala, jedinog srpskog autentičnog pokreta koji je osnovan oko 1950. i traje do danas, a neki od pripadnika su: Leonid Šejka, Vlada Veličković, Ljuba Popović, Dado Đurić, Vukota Vukotić, Olja Ivanjicki…

Osnivač je društva „Ljubitelja Save i Dunava 1961.“

Osnivač je i društva za Obnovu i oživljavanje Svetih Arhanđela kod Prizrena 1989, kao i društva „Nemačko-srpske saradnje“ 1994.

Sedam godina bio je predsednik društva žrtava komunističkog terora „Sveti Đorđe“.

Nije nikada bio član nijedne političke partije a više puta je hapšen nakon 1946. godine iz političkih razloga.

Osnivač je esnafa „Lazar Hilandarac“ za negovanje crkvenih mobilijara 1999.

http://fakti.org/srpski-duh/srpstvo-ostalo-bez-velikog-pedje-ristica-projektanta-vise-od-150-crkava

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar