RS i matica

Stefanović: Prvo da vidimo šta će o `paktu protiv Srbije`reći u Zagrebu, Skoplju i Podgorici

„HODŽAJEV ISTUP JE NEPRIJATELJSKI AKT PREMA SRBIJI I ČINI REGION DODATNO NESTABILNIM“
  • Stefanović: Prvo da vidimo šta će o `paktu protiv Srbije`reći u Zagrebu, Skoplju i Podgorici
  • Nebojša STEFANOVIĆ: Problem prištinskih vlasti je to što je Srbija politički i ekonomski postala mnogo jača od svih država pomenutih u intervjuu sa Hodžajem
  • Marko ĐURIĆ: Prištinske vlasti više ne zanimaju ni prava Albanaca, niti samouprava na Kosovu. Hodžaj je potvrdio da albanska politička elita na Kosovu za glavni cilj ima velikoalbansku dominaciju u regionu. Nadamo se da će sponzori samoproglašene kosovske nezavisnosti konačno shvatiti kakvog su monstruma stvorili

POTPREDSJEDNIK Vlade Nebojša Stefanović izjavio je da izjava kosovskog vicepremijera Envera Hodžaja predstavlja neprijateljski akt protiv Srbije i njenih građana i poziv na dodatnu nestabilnost u regionu.

Povodom izjave Hodžaja da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije, Stefanović je za TV Pink rekao i da će biti zanimljivo da se prvo te zemlje odrede.

„Da čujemo šta oni misle o ovome što je otvorena agresija na Srbiju i što poziva na dodatnu nestabilnost u regionu, pošto iz Hodžajevih reči vidimo samo usmerenu mržnju prema Srbiji i srpskom narodu”, rekao je Stefanović.

On je istakao i da Srbija nije ništa loše uradila prema Crnoj Gori, Makedoniji ili BiH osim što je im je pomagala.

„Ulagali smo svoj novac i gradili škole u BiH. Makedoniju smo jedini zvali po imenu koje je sama odredila, iako su se naši prijatelji Grci uvek ljutili zbog toga”, rekao je Stefanović.

On je dodao i da se Srbija uvijek trudila da sa tim zemljama gradi dobre diplomatske odnose, ali smatra da je problem u tome što je Srbija postala ekonomski i politički jača, prenosi Tanjug.

Stefanović je naglasio da ne razumije zašto bi se Srbija našla na meti nekakvog regionalnog saveza.

Po njegovoj ocjeni, problem prištinskih vlasti je to što je Srbija politički i ekonomski postala „mnogo jača od svih država (pomenutih u intervjuu sa Hodžajem)“.

„Trudimo se da jačamo svoju zemlju i nikoga ne ugrožavamo, ne damo da nas gaze i borimo se za svoje interese“, rekao je Stefanović i dodao da su „(te države) uplašene narastajućom snagom Srbije“.

Odgovor Srbije, po njegovim riječima, biće dalje jačanje ekonomije, „ozbiljan rad i odgovorno ponašanje“, kako bi „kao jaka zemlja mogla da se suprotstavi svima“.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić saopštio je da prištinske vlasti „više ne zanimaju ni prava Albanaca, niti samouprava na Kosovu“ i da je Hodžaj potvrdio da albanska politička elita na Kosovu za glavni cilj ima „velikoalbansku dominaciju u regionu“.

„Za razliku od prištinskih separatista koji žele da prave paktove protiv nekog, a takvi paktovi se ne prave da bi se sa nekim živelo u miru, Srbija sve vreme insistira na punoj liberalizaciji trgovine, jedinstvenom regionalnom tržištu i otvaranju granica“, kazao je Đurić i dodao da Srbija ne želi da bude regionalni hegemon.

On je takođe kazao da Srbija nijednim svojim potezom nije pokazala da ima ikakve neiskrene ili agresivne namjere prema bilo kome u okruženju i da će „ratne huškače“ pobijediti „mirnim i demokratskim otporom“.

„Nadamo se da će sponzori samoproglašene kosovske nezavisnosti konačno shvatiti kakvog su monstruma stvorili i da će preduzeti odlučne korake kako bi ekstremisti iz Prištine bili vraćeni sa ratne staze za pregovarački sto“, rekao je Đurić.

Povodom Hodžajevih riječi, sutra će govoriti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, najavili su beogradski mediji.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar