РС и матица

Свечани дефиле у Бањалуци украсио „Деспот“ – прво оклопно возило произведено у Српској

ПРОИЗВЕДЕН ЈЕ У КОМПАНИЈИ ТРБ ИЗ БРАТУНЦА – МОГУ ДА ГА КОРИСТЕ И ПОЛИЦИЈА И ВОЈСКА
  • „Деспот” достиже брзину од 120 километара на час, савладава нагиб од 50 степени, као и бочни нагиб од 30 степени, креће се и по води вишој од једног метра, без проблема савладава вертикалне препреке висине до пола метра и потпуно је функционалан на температурама од минус 40 до плус 50 степени Целзијусових

СВЕЧАНИ дефилеу поводом Дана Републике Српске у Бањалуци био је и промоција првог оклопног возила произведеног у Српској.

Ријеч је о „Деспоту”, компаније „Технички ремонт Братунац” (ТРБ).

Директор и већински власник компаније Славенко Ристић изјавио је Срни да је то најпрестижнији производ ТРБ којим се фирма поноси.

Ристић је са поносом навео да је од идеје до данашње промоције прошла само година дана, а да је у развоју возила учествовало и Министарство унутрашњих послова Српске.

„Поносни смо на возило, али и раднике и инжењере који су учествовали у изради `Деспота`, као круне четворогодишњег рада фабрике”, рекао је Ристић.

Он је навео да је ТРБ за четири године рада понудио међународном тржишту четири нова престижна производа – линију за производњу муниције, машину за хуманитарно деминирање, пиштољ РС9 и „Деспота”.

Ради се о оклопном мултифункционалном возилу врхунских перформанси, намијењеном за обављање широког спектра полицијских или војних задатака, наводе из компаније.

Основни концепт возила заснива се на вишенамјенској шасији сачињеној од склопова погона и преноса снаге, као и независном систему ослањања који омогућава висок степен покретљивости у свим временским и теренским условима.

Веома је модерног дизајна, дужине 6,05 метара и висине 2,7 метара, са максималном масом 14 тона.

„Деспот” достиже брзину од 120 километара на час, савладава нагиб од 50 степени, као и бочни нагиб од 30 степени, креће се и по води вишој од једног метра, без проблема савладава вертикалне препреке висине до пола метра и потпуно је функционалан на температурама од минус 40 до плус 50 степени Целзијусових.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар