RS i matica

Svečani defile u Banjaluci ukrasio „Despot“ – prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj

PROIZVEDEN JE U KOMPANIJI TRB IZ BRATUNCA – MOGU DA GA KORISTE I POLICIJA I VOJSKA
  • „Despot” dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do plus 50 stepeni Celzijusovih

SVEČANI defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci bio je i promocija prvog oklopnog vozila proizvedenog u Srpskoj.

Riječ je o „Despotu”, kompanije „Tehnički remont Bratunac” (TRB).

Direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić izjavio je Srni da je to najprestižniji proizvod TRB kojim se firma ponosi.

Ristić je sa ponosom naveo da je od ideje do današnje promocije prošla samo godina dana, a da je u razvoju vozila učestvovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.

„Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inženjere koji su učestvovali u izradi `Despota`, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike”, rekao je Ristić.

On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda – liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i „Despota”.

Radi se o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namijenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije.

Osnovni koncept vozila zasniva se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom 14 tona.

„Despot” dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do plus 50 stepeni Celzijusovih.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar