RS i matica

Tači u Skoplju: Bez dogovara sa Srbijom nema mirnog rješenja za Kosovo

„KOSOVO ĆE MORATI DA NAPRAVI DEMARKACIJU 430 KILOMETARA GRANICE SA SRBIJOM“
  • „Sporazum će se mnogo teško postići, biće mnogo teškoća, barijera, ali ja sam optimista. Bolje sada, nego poslije dvije, tri decenije. Sačuvaćemo supstancu, suštinu i multuetničnost na Kosovu i u Srbiji. Neće biti rješenja po etničkoj liniji ili na etničkoj osnovi“

PREDSJEDNIK šiptarskog  Kosova Hašim Tači izjavio je danas da bez dogovara sa Srbijom nema mirnog rješenja za Kosovo i najavio da će uložiti ogromne napore da se postigne istorijski sporazum, „što znači recipročno priznavanje obe strane“.

„Svi znamo da bez dijaloga i pregovora sa Srbijom ne možemo da postignemo mirno rješenje. Drugi put je nemoguć, neprihvatljiv. Sporazum će se mnogo teško postići, biće mnogo teškoća, barijera, ali ja sam optimista. Bolje sada, nego poslije dvije, tri decenije“, rekao je Tači na konferenciji za novinare s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Tači je rekao da je status kvo za njega neprihvatljiv.

„Nemamo pravo da kao taoce držimo budućnost naše djece, djece naše djece i budućih generacija“, rekao je kosovski predsednik.

Tači je rekao da iza dijaloga stoje i vlast i opozicija u Prištini i najavio da će pregovori u budućnosti biti intenzivirani. On je dodao da će Kosovo morati da napravi demarkaciju 430 kilometara granice sa Srbijom.

„Demarkacija će biti kompleksan proces i moraće da se završi, biće to težak proces, ali moramo da ga preuzmemo kao lideri“, rekao je on i dodao da će dogovor Kosova i Srbije, ako se postigne, biti u evropskom duhu.

Tači je rekao da Kosovo poštuje teritorijalni integritet susjednih zemalja Makedonije, Albanije i Crne Gore.

„Nećemo napraviti nikakav sporazum koji će minirati susjede. To će biti kao sporazum koji vi ovdje pravite sa EU, sa SAD i svim našim prijateljima partnerima“, rekao je on.

Tači je naveo da će sporazum imati „evropsku suštinu i biti u interesu i Kosova i Srbije“ i da neće biti rješen po etničkoj liniji.

„Sačuvaćemo supstancu, suštinu i multuetničnost na Kosovu i u Srbiji. Neće biti rješenja po etničkoj liniji ili na etničkoj osnovi“, rekao je Tači.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar