РС и матица

Танјуг: Меркел и Макрон би да косовско питање врате у 2012. и под контролу Берлина и Париза

СКУП У ГЛАВНОМ ГРАДУ ЊЕМАЧКЕ ТРАЈАЋЕ ДВА САТА И БИТИ ЗАВРШЕН БЕЗ ФОРМАЛНИХ ЗАКЉУЧАКА
  • Њемачка и Француска, као водећи ментори косовске независности, траже савезнике у региону за став да свако рјешење осим верификовања фактичког стања доноси нестабилност региону, па и ЕУ
  • Тиме се, с гледишта Србије, унапријед искључује било какав компромис, а састанк се не може видјети другачије него као додатни притисак на Србију. Ту је и порука да ће се проблем Косова рјешавати у Европи, јер је то њено двориште, а не у Вашингтону, те да Меркелова и Макрон „случај Косово“ не препуштају ни Америци, ни Русији јер желе да задрже искључиво под својом контролом

У БЕРЛИНУ ће у понедјељак поподне, у сједишту њемачке канцеларке Ангеле Меркел, бити одржан састанак којем ће, поред канцеларке и коорганизатора овог сусрета, француског предсједника Емануела Макрона, присуствовати лидери такозване „западнобалканске шесторке“, Словеније и Хрватске, као и шефице европске дипломатије Федерике Могерини.

Централна тема, како је раније најављено, биће Косово и Метохија, а како Тањуг сазнаје из њемачких извора, састанак почиње у 17.30 и предвиђено је да траје два сата, без формалних закључака.

Исти извор наводи да је идеја овог скупа „ревитализација дијалога“ Београда и Приштине, односно, реанимација процеса нормализације односа Београда и Приштине.

Оно, међутим, што одмах пада у очи је чињеница да ће дијалог и нормализација односа Београда и Приштине по први пут бити заједничка тема разговора лидера Њемачке и Француске, ЕУ, држава региона и званичника Србије и привремених косовских институција.

То се у великој мјери подудара са ставом ЕУ да би правно обавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине морао да буде прихватљив како за две стране у дијалогу, тако и земље чланице и регион, као и за ЕУ.

Чињеница је, међутим, да се по први пут о Косову и Метохији разговара, иако неформално, у промењеном формату, у којем Њемачка и Француска, као водећи ментори косовске независности траже савезнике, у региону, за став да свако рјешење осим верификовања фактичког стања доноси нестабилност региону, па и ЕУ.

Чиме је, фактички, с гледишта Србије, унапријед искључен било какав компромис, а састанк се не може видети другачије него као додатни притисак на Србију.

Њемачка, чини се, у понедјељак намјерава да покаже да преузима улогу европског вође у овом политичком дијалогу, и да ствари врати на почетак, на 2012. годину, када је управо канцеларка покренула иницијативу за преговоре Београда и Приштине под вођством ЕУ.

А то значи – да анулира све разговоре о могућности другачијег исхода, попут идеје о разграничењу или некој другој врсти компромиса, који су, као могућ уз сагласност двије стране, дозволили Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан.

Има ту и других порука, прије свега да ће се проблем Косова рјешавати у Европи, јер је то њено двориште, а не у Вашингтону, те да Меркелова и Макрон „случај Косово“ не препуштају ни Америци, ни Русији, те да тај проблем желе да задрже искључиво под својом контролом.

Та рачуница игнорише чињеницу да без сагласности Србије рјешења за Косово нема, нити је коначни споразум могућ изван Савјета безбиједности.

И – без учешћа сталних чланица тог тијела, па и Русије и Кине, са чијом подршком предсједник Србије Александар из Пекинга стиже у Берлин.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар