РС и матица

Танјуг: Вучић ће током септембра о КиМ разговарати са Путином, Сијем и Трампом

У ИСТОМ МЈЕСЕЦУ У БЕОГРАД СТИЖУ И ВАЖАН ТРАМПОВ САРАДНИК И ПОТПРЕДСЈЕДНИК ИНДИЈЕ ВЕНКАЈ НАИДУ
  • Са предсједником Руске Федерације вјероватно ће се срести у Москви или Владивостоку
  • У Њујорку ће боравити од 24. до 28. септембра и говорити на сједници Генералне скупштине УН, а прије тога ће наступити на тзв. „љетњем Давосу” у Тјенђину и разговарати са кинеским лидером
  • У првој половини септембра у Београд долази један од људи од највећег повјерења Доналда Трампа. То ће бити прва посјета тог ранга откако је он у Бијелој кући. Ријеч је о званичнику који покрива један од економских ресора, али ће то бити прилика и за представљање предлога за елементе могућег компромисног рјешења за Косово и Метохију
  • Предсједник Србије – обраћајући се телефонском везом Србима окупљеним на састанку у Косовској Митровици – данас рекао:  „Ниједну одлуку без вас нећемо донети, ниједну одлуку, а ја долазим на Косову и Метохију у септембру, јер желим да разговарам са свима вама и да вам кажем шта ће бити ново у разговорима око будућности КиМ, да заједнички планирамо, да заједнички градимо и заједнички живимо”
  • „Што се решења тиче – – нагласио је – далеко смо ми од било каквог решења, али ћемо наставити да се боримо и зато вас молим за подршку, јер ви најбоље знате ко се бори за Косово и Метохију и знате ко је са вама”

У ТОКУ су договори за нови сусрет предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Руске Федерације, вјероватно у Москви или Владивостоку, ексклузивно сазнаје Танјуг.

То би био четрнаести састанак Вучића и Путина.

Посљедњи пут су се састали у Москви, када је, на позив предсједника Русије, предсједник Вучић био почасни гост на паради поводом Дана побједе 9. маја.

Путин је један од лидера четири свјетске силе са којима ће предсједник Србије имати сусрет наредног мјесеца, а у „моћној” четворци, политичкој, економској или војној, су и шефови држава САД, Кине и Индије.

У Београд, наиме, у првој половини септембра долази високи званичник Сједињених Америчких Држава, тачније – један од људи од највећег повјерења предсједника Доналда Трампа.

То ће бити прва посјета тог ранга откако је Доналд Трамп у Бијелој кући.

Ријеч је о званичнику који покрива један од економских ресора америчке администрације, а његова посјета тумачи се, прије свега, као знак појачаног интересовања за економску сарадњу.

Међутим, како је ријеч о блиском сараднику предсједника Трампа, биће то прилика и за разговор о политичким питањима, важним за Србију, посебно за представљање приједлога за елементе могућег компромисног рјешења за Косово и Метохију.

„Веома је важно да до предсједника Трампа дођу ти предлози, с обзиром на наговјештаје из Вашингтона о спремности тамошње администрације да размотри различита креативна рјешења”, сазнаје Танјуг у дипломатским круговима.

Са самим Трампом предсједник Вучић ће се сусрести у Њујорку, током засједања Генералне скупштине Уједињених нација.

Предсједник Вучић ће у Њујорку боравити од 24. до 28. септембра, говорити на сједници Генералне скупштине УН и, као и раније, представљати Србију и заступати најважније државне и националне интересе на том најважнијем мултилатералном скупу свјетске политике.

То је увијек прилика за бројне билатералне сусрете, јер ће у Њујорку од 25. септембра бити предсједници или премијери, као и министри спољних послова држава чланица свјетске организације.

Прије пута у Њујорк, предсједник ће боравити у Кини, на тзв. „љетњем Давосу” у Тјенђину, односно скупу који Свјетски економски форум организује у сарадњи са кинеском државом.

Предсједник Кине Си Ђинпинг је позвао српског предсједника да учествује на том Форуму и у писму истакао да жели да одржава блиску комуникацију са њим.

Том приликом ће се двојица шефова држава састати и размотрити даљу сарадњу

„Треба ли уопште истицати значај Кине у свјетској политици и економији?”, кажу за Танјуг поводом тог састанка у предсједниковом Кабинету и додају да ће то бити прилика и да се договори термин посјете предсједника Сија Србији, пошто је прихватио позив за поновну посјету.

Коначно, у септембру у посјету Србији долази важан гост из Индије, потпредсједник Венкају Наидуу, који стиже у пратњи великог броја индијских пословних људи.

Посјета је резултат претходног Вучићевог боравка у Индији, тада још у својству премијера, што је била прва посјета тог ранга послије скоро три деценије.

„То је у складу са постулатима предсједникове спољне политике да одржавамо најбоље односе са традиционалним партнерима, али и да јачамо сарадњу са старим пријатељима, какав је и Индија”, коментаришу ову посјету сарадници предсједника Вучића.

Очекује се, додају, да ће дипломатски „интензиван” септембар Србији донијети значајне резултате кроз напредак политичких односа и промоцију економске сарадње са најважнијим партнерима у свијету, као и у очувању мира и стабилности у региону.

(Танјуг)

Вучић: Долазим на КиМ у септембру да разговарамо о будућности

Александар Вучић у Грачаници

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је данас Србима са Косова и Метохије да ће у септембру доћи у јужну покрајину да с њима разговара у будућности КиМ и додао да ниједна одлука неће бити донијета без њих.

„Ниједну одлуку без вас нећемо донети, ниједну одлуку, а ја долазим на Косову и Метохију у септембру, јер желим да разговарам са свима вама и да вам кажем шта ће бити ново у разговорима око будућности КиМ, да заједнички планирамо, да заједнички градимо и заједнички живимо”, казао је Вучић обраћајући се телефонском везом Србима окупљеним на састанку у Косовској Митровици.

Вучић је поручио Србима са КиМ да је Србија са њима, уз њих и да ће увијек бити ту.

„Хвала вам у овим тешким временима, у временима у којима смо притиснути са различитих страна, како споља и од Албанаца, тако и од грађана наше националности, хвала вам јер ви добро знате шта је то што представља пут у будућност за наш народ”, рекао је предсједник Србије.

Најавио је да ће Србија ове и сљедеће године кренути у израду већих инфраструктурних пројеката на КиМ, како јужно, тако и сјеверно од Ибра, да ће се радити водоводи, канализације, да ће се улагати новца више него икада.

„Зато што хоћемо да покажемо да смо уз свој народ били, да уз свој народ остајемо и да ћемо уз свој народ увек да будемо”, истакао је Вучић.

Поручио је да су они који власт у Србији и Српску листу оптужују да су лоши, показали ко су „они који не желе да Срби имају ишта на КиМ, ко су они који не желе да Срби у добром делу живе као слободни људи и ко су они који су против присуства Србије на КиМ”.

Обећао да ће се градити вртић у Штрпцима и не само то, већ све што је потребно, до водовода у Зубином потоку, до свега што треба да се уради у Лепосавићу, Звечану и за Косовску Митровицу, Грачаницу.

„Што се решења тиче – далеко смо ми од било каквог решења, али ћемо наставити да се боримо и зато вас молим за подршку, јер ви најбоље знате ко се бори за Косово и Метохију и знате ко је са вама”, закључио је Вучић.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар