РС и матица

Трамп за изасланика за преговоре Београда и Приштине поставио свог амбасадора у Берлину

РИЧАРД ГРЕНЕЛ У БЕРЛИНУ ОПТУЖЕН ДА СЕ ПРЕМА ЊЕМАЧКОЈ ПОНАША КАО ОКУПАЦИОНИ КОМЕСАР

Ричард Гренел

  • ВУЧИЋ прво признао да је изненеђен именовањем Гренела, па додао: Специјалног изасланика САД смо већ имали у виду Метјуа Палмера, са њим имамо коректне односе, сад је очигледно председник Трамп поставио новог човека као специјалног изасланикаМи не изражавамо своје незадовољство што је то тако... Гренел је озбиљан и одговоран човек, човек од поверења председника Трампа. Видећемо у ком смеру ће то да иде
  • ТАЧИ Гренелу након именовања: Ваше именовање учвршћује нашу сигурност и повјерење у процес преговора, као и вјеру у могућност за постизање једног мировног и коначног споразума са Србијом. Ово је потврда и личне посвећености предсједника Трампа постизању мировног споразума између Косова и Србије”
  • Тачи и Харадинај у Берлину, у вријеме када је требало да се сретну са Федериком Могерини, били код Гренела

ДОНАЛД Трамп именовао је Ричарда Гренела, актуелног америчког амбасадора у Њемачкој, за свог специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине, саопштено је из Бијле куће.

Гренела за тај положај мора да потврди Сенат, наводи Глас Америке.

Како пише Вашингтон тајмс, Гренел би требало да упоредо обавља обе функције.

Вашингтон тајмс додаје да је Трамп касно синоћ изабрао Гренела за специјалног изасланика.

Ричад Гренел је амбасадор САД у Њемачкој од 8. маја 2018. године.

Скоро двије деценије био је главни савјетник за комуникације званичницима на федералном, државном, локалном и међународном нивоу, преноси Танјуг.

Предсједник Косова Хашим Тачи саопштио је да је разговарао телефонски са Гренелом, новоименованим специјалним изаслаником америчке администрације за дијалог између Србије и Косова.

Ваше именовање учвршћује нашу сигурност и повјерење у процес преговора, као и вјеру у могућност за постизање једног мировног и коначног споразума са Србијом. Ово је потврда и личне посвећености предсједника Трампа постизању мировног споразума између Косова и Србије”, навео је Тачи у телефонском разговору, а саопштио његов кабинет.

Разговор са Гренелом најавио је и предсједник Србије Александар Вучић. Он је новинарима рекао да је тај разговор планиран за 14.30 часова, али још нема информација из Предсједништва Србије о исходу тог састанка.

Вучић је поводом одлуке америчког предсједника Доналда Трампа (Трумп) да именује амбасадора САД у Немачкој, Ричарда Гренела за специјалног изасланика америчке администрације за дијалог између Србије и Косова, рекао да је то за Београд била изненађујућа вијест.

Предсједник Србије је подсјетио да се воде преговори између Београда и Приштине под окриљем ЕУ.

Специјалног изасланика смо већ имали у виду Метјуа Палмера, са њим имамо коректне односе, сад је очигледно председник Трамп поставио новог човека као специјалног изасланика“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду са кандидатима Српске листе за косовске изборе.

Вучић је рекао да је Гренел озбиљан и одговоран човјек од повјерења предсједника Трампа.

„Видећемо у ком смеру ће то да иде“, додао је Вучић.

Предсједник Србије је, поновивши да већ постоји дијалог под окриљем ЕУ, поручио:

Ми не изражавамо своје незадовољство што је то тако.

Вучић је за време своје посјете Берлину – након увођења приштинских такси – изјавио да нико не разумије ни како, ни зашто их је Приштина увела, али и да не вјерује да је то била њихова самостална одлука.

„Не мислим да је у то умешан Гренел (амерички амбасадор у Немачкој са којим су се дан раније састали Тачи и Харадинај). Али, неки људи сасвим сигурно јесу, а своје сумње и полусазнања и сазнања не могу да поделим са вама”.

Упитан о томе што се Рамуш Харадинај није састао са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, већ са Гренелом, амбасадором САД у Њемачкој и блиским сарадником предсједника Доналда Трампа, Вучић је приметио да је и Тачи био код Гренела, и да је то „интересантно”, али да нема ништа против.

Поптредсједник њемачког Бундестага Волфганг Кубицки о америчком амбасадору у Берлину је рекао:

„Тај амерички дипломата се понаша као врховни комесар окупационе власти. Њему мора бити стављено до знања да наша  толерантност има границе. Њемачка не сме трпети Гренелове покушаје да се мијеша у политику суверене државе каква је Њемачка“.

http://fakti.org/posrbljene-vesti/tramp-za-izaslanika-sad-za-pregovore-beograda-i-pristine-postavio-tacijevog-trenera

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар