RS i matica

Tramp za izaslanika za pregovore Beograda i Prištine postavio svog ambasadora u Berlinu

RIČARD GRENEL U BERLINU OPTUŽEN DA SE PREMA NJEMAČKOJ PONAŠA KAO OKUPACIONI KOMESAR

Ričard Grenel

  • VUČIĆ prvo priznao da je izneneđen imenovanjem Grenela, pa dodao: Specijalnog izaslanika SAD smo već imali u vidu Metjua Palmera, sa njim imamo korektne odnose, sad je očigledno predsednik Tramp postavio novog čoveka kao specijalnog izaslanikaMi ne izražavamo svoje nezadovoljstvo što je to tako... Grenel je ozbiljan i odgovoran čovek, čovek od poverenja predsednika Trampa. Videćemo u kom smeru će to da ide
  • TAČI Grenelu nakon imenovanja: Vaše imenovanje učvršćuje našu sigurnost i povjerenje u proces pregovora, kao i vjeru u mogućnost za postizanje jednog mirovnog i konačnog sporazuma sa Srbijom. Ovo je potvrda i lične posvećenosti predsjednika Trampa postizanju mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije”
  • Tači i Haradinaj u Berlinu, u vrijeme kada je trebalo da se sretnu sa Federikom Mogerini, bili kod Grenela

DONALD Tramp imenovao je Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u NJemačkoj, za svog specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, saopšteno je iz Bijle kuće.

Grenela za taj položaj mora da potvrdi Senat, navodi Glas Amerike.

Kako piše Vašington tajms, Grenel bi trebalo da uporedo obavlja obe funkcije.

Vašington tajms dodaje da je Tramp kasno sinoć izabrao Grenela za specijalnog izaslanika.

Ričad Grenel je ambasador SAD u NJemačkoj od 8. maja 2018. godine.

Skoro dvije decenije bio je glavni savjetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, prenosi Tanjug.

Predsjednik Kosova Hašim Tači saopštio je da je razgovarao telefonski sa Grenelom, novoimenovanim specijalnim izaslanikom američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova.

Vaše imenovanje učvršćuje našu sigurnost i povjerenje u proces pregovora, kao i vjeru u mogućnost za postizanje jednog mirovnog i konačnog sporazuma sa Srbijom. Ovo je potvrda i lične posvećenosti predsjednika Trampa postizanju mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije”, naveo je Tači u telefonskom razgovoru, a saopštio njegov kabinet.

Razgovor sa Grenelom najavio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je novinarima rekao da je taj razgovor planiran za 14.30 časova, ali još nema informacija iz Predsjedništva Srbije o ishodu tog sastanka.

Vučić je povodom odluke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da imenuje ambasadora SAD u Nemačkoj, Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova, rekao da je to za Beograd bila iznenađujuća vijest.

Predsjednik Srbije je podsjetio da se vode pregovori između Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Specijalnog izaslanika smo već imali u vidu Metjua Palmera, sa njim imamo korektne odnose, sad je očigledno predsednik Tramp postavio novog čoveka kao specijalnog izaslanika“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu sa kandidatima Srpske liste za kosovske izbore.

Vučić je rekao da je Grenel ozbiljan i odgovoran čovjek od povjerenja predsjednika Trampa.

„Videćemo u kom smeru će to da ide“, dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije je, ponovivši da već postoji dijalog pod okriljem EU, poručio:

Mi ne izražavamo svoje nezadovoljstvo što je to tako.

Vučić je za vreme svoje posjete Berlinu – nakon uvođenja prištinskih taksi – izjavio da niko ne razumije ni kako, ni zašto ih je Priština uvela, ali i da ne vjeruje da je to bila njihova samostalna odluka.

„Ne mislim da je u to umešan Grenel (američki ambasador u Nemačkoj sa kojim su se dan ranije sastali Tači i Haradinaj). Ali, neki ljudi sasvim sigurno jesu, a svoje sumnje i polusaznanja i saznanja ne mogu da podelim sa vama”.

Upitan o tome što se Ramuš Haradinaj nije sastao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, već sa Grenelom, ambasadorom SAD u NJemačkoj i bliskim saradnikom predsjednika Donalda Trampa, Vučić je primetio da je i Tači bio kod Grenela, i da je to „interesantno”, ali da nema ništa protiv.

Poptredsjednik njemačkog Bundestaga Volfgang Kubicki o američkom ambasadoru u Berlinu je rekao:

„Taj američki diplomata se ponaša kao vrhovni komesar okupacione vlasti. Njemu mora biti stavljeno do znanja da naša  tolerantnost ima granice. NJemačka ne sme trpeti Grenelove pokušaje da se miješa u politiku suverene države kakva je NJemačka“.

http://fakti.org/posrbljene-vesti/tramp-za-izaslanika-sad-za-pregovore-beograda-i-pristine-postavio-tacijevog-trenera

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar