Odabrano RS i matica

Tri srpska glasa protiv inicijative norveških poslanika da NATO dobije Nobela za mir

UPOZORENJE NOBELOVOM KOMITETU BEOGRADSKOG FORUMA, KLUBA GENERALA I ADMIRALA I FONDACIJE ZA MLADE
  • Otvoreno pismo upućeno u Oslo sadrži i upozorenje da je tokom agresije NATO na Srbiju (SRJ) poginulo između 3500 i 4000 ljudi, uključujući 89 djece, a da je ranjeno preko 12.500 ljudi. Da je direktna ekonomska šteta procjenjena na preko 100 milijardi američkih dolara. Sa upozrenjem da je to bio prvi rat poslije Drugog svjetskog rata na evropskom tlu koji je bio presjedan za praksu nezakonitih intervencija širom svijeta, kršenje Povelje UN i uloge SB UN, kao i za ohrabrivanje separatizma i terorizma
  • Zaključna ocjena-upozorenje u pismu glasi: „Agresija NATO 1999 bila je zločin protiv mira i čovječnosti, koji je, pored ljudskih žrtava i ogromnih razaranja, predstavljao veliki udarac miru i stabilnosti na Balkanu, u Evropi i globalno. To je bio uvod u novi hladni rat koji i danas traje»

POVODOM vijesti u srpskim medijima da je izvjestan broj poslanika norveškog parlamenta zvanično pokrenuo inicijativu da se Nobelova nagrada za mir dodijeli NATO paktu, Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije i Fondacija za mlade uputili su otvoreno pismo Norveškom Nobelovom komitetu.

U pismu se, pored ostalog, podsjeća da je NATO, prije 21 godinu, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti, izvršio ilegalnu agresiju na Srbiju (SRJ) čime je grubo prekršio Povelju OUN, Završni dokument OEBS-a iz Helsinkija, niz drugih međunarodnih konvencija, kao i sopstveni Osnivački akt od 1949.

Navodi se da je tokom agresije poginulo između 3500 i 4000 ljudi (zvanična lista još uvijek nije utvrđena), uključujući 89 djece, da je ranjeno preko 12.500 ljudi, a da tek treba da se procjeni broj žrtava od kasnijih posljedica kao i šteta nanijeta prirodnoj okolini.

Direktna ekonomska šteta procjenjena je na preko 100 milijardi američkih dolara.

Ističe se da je to bio prvi rat poslije Drugog svjetskog rata na evropskom tlu koji je presedan za praksu nezakonitih intervencija širom svijeta, kršenje Povelje UN i uloge SB UN, kao i za ohrabrivanje separatizma i terorizma. 

To je bio momenat prelaska NATO iz defanzivnog u ofanzivni savez i kršenje principa UN da se mir može braniti samo mirnim sredstvima.

U pismu se posebno podvlači da je NATO upotrebio projektile sa osiromašenim uranijumom i druga zabranjena oružja prostorno i vremenski neograničenog dejstva, što je svojevremeno oštro osuđeno u Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i nacionalnim parlamentima mnogih zemalja članica NATO (EU).

Upotreba osiromašenog uranijuma ostavila trajne teške posljedice, uzrokujući masovna maligna oboljenja oduzimajući, danas i u budućnosti, živote hiljada nedužnih ljudi.

U pismu se ističe da je, s obzirom na sve izloženo, agresija NATO 1999 bila zločin protiv mira i čovječnosti, koji je, pored ljudskih žrtava i ogromnih razaranja, predstavljao veliki udarac miru i stabilnosti na Balkanu, u Evropi i globalno.

To je bio uvod u novi hladni rat koji i danas traje – navodi se u otvorenom pismu.

Potpisnici u ime njihovih organizacija  – Živadin Jovanović, general Milomir Miladinović i prof. dr Danica Grujičić – na kraju, izražavaju nadu da će Norveški Nobelov Komitet posvetiti odgovarajuću pažnju iznijetim argumentima.

1 komentar

Klikni ovde da postaviš komentar