РС и матица

У Београду више неће бити Хрватске, Сплитске, Љубљанске и Босанске улице, можда ни Сарајевске

КУМАНОВСКА УЛИЦА ЋЕ ОСТАТИ ЗБОГ КУМАНОВСКЕ БИТКЕ, АЛИ МОСТАРСКА ВЕРОВАТНО НЕЋЕ

Загребачка улица

  • Горан ВЕСИЋ: „Наставићемо да мењамо имена свих улица које носе назив по онима који више немају везе са Србијом, као и по срединама у којима било шта што долази из Србије није добродошло
  • Раније су промијењени називи улица Задарска у Добрице Ћосића, Загребачка у Коче Поповића, Травничка у Милорада Екмечића, Похорска у Генерала Жданова

ГРАДСКА власт Београда планира да промијени имена улица добијена по топонимима заосталим из СФРЈ и срединама гдје се затире све што подсјећа на српство, па се размишља и о промјени имена Сарајевске и Мостарске улице, код Савског трга, у близини старе жељезничке станице.

Биће промијењени називи улица: Поречка, Хварска, Хрватска, Сплитска, Подравска, Бјеловарска, Шибеничка, Љубљанска, Бледска, Босанска, Мариборска, Цељска, Лопудска, Мурска, Зеничка.

Тако ће Загорска улица у Земуну постати Улица Благоја Јововића, по имену атентатора на усташког вођу Анту Павелића.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић рекао је да улице у Београду треба да носе називе људи који су задужили Србију, као и по пријатељским земљама и народима, те онима који су задужили човјечанство.

„Зато ћемо наставити да мењамо имена свих улица које носе назив по онима који више немају везе са Србијом, као и по срединама у којима било шта што долази из Србије није добродошло“, истакао је Весић.

Он је подсјетио да је Београд као главни град именима улица или споменицима представљао читаву некадашњу Југославију, али да није нормално да ниједан град у бившим републикама нема Београдску улицу, осим Подгорице и Скопља.

Весић је за „Вечерње новости“ рекао да се назив Кумановске улице неће мијењати, јер Кумановска битка свједочи и о српским херојским подвизима.

Раније су промијењени називи улица Задарска у Добрице Ћосића, Загребачка у Коче Поповића, Травничка у Милорада Екмечића, Похорска у Генерала Жданова.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар