РС и матица

У петак видео-самит о односима Србије и Косова* под покровитељством Јелисејске палате

УЧЕСТВОВАЋЕ И АНГЕЛА МЕРКЕЛ, ЖОЗЕП БОРЕЛ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ, АВДУЛАХ ХОТИ И МИРОСЛАВ ЛАЈЧАК
  • У Паризу саопштено: Самит треба да Европској унији омогући да олакша рјешење разлика између Београда и Приштине

ВИДЕО-самит о односима Србије и Косова* биће у одржан у петак, под покровитељством Француске, Њемачке и Европске уније, да „поново покрене  дијалог“ двије стране, саопштило је Предсједништво Француске.

Самит треба да Европској унији омогући „да олакша рјешење њихових разлика“, навела је Јелисејска палата.

На самиту треба да учествују предсједник Француске Емануел Макрон, њемачка канцеларка Ангела Меркел, предсједник Србије Александар Вучић, премијер Косова Авдулах Хоти, високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борел и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак.

Самит се одржава убрзо послије објављивања предлога оптужнице Тужилаштва у Хагу против предсједника Косова* Хашима Тачија за ратне злочине 1998-1999.  После објављивања овог предлога оптужнице одложен је самит Србије и Косова предвиђен за 27. јуни у Бијелој кући, уз посредовање САД.

Како саопштава Јелисејска палата, самит у петак, организован на иницијативу председника Макрона, слиједи самит одржан у Берлину у априлу 2019, када су Србија и Косово* прихватили, под покровитељством Француске и Немачке, да наставе преговоре.

Тада су двије стране предвидјеле да се састану неколико мјесеци касније у Паризу, али дијалог је поново био блокиран.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар