RS i matica

U Prištini bez Srpske liste zakonom od tri člana proglašena „vojska Kosova“

TAČI OBJAVIO DA JE „KONAČNO ZATVOREN PROCES IZGRADNJE DRŽAVE KOSOVO“
  • U zakonu piše da su „kosovske snage bezbjednosti multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom”

PARLAMENT šiptarkog Kosova  je po ubrzanom postupku, bez prisustva poslanika Srpske liste, usvojio dva od tri predložena zakona iz paketa o transformaciji KBS u vojsku.

Od danas, prema prvom usvojenom zakonu, Ministarstvo KBS zvaće se Ministarstvo odbrane Kosova, a usvojen je i zakon o bezbjednosnim snagama.

Predstoji glasanje o zakonu o službi u bezbjednosnim snagama.

Sjednica parlamenta je na prijedlog predsjednika, Kadrija Veseljija, počela minutom ćutanja za žrtve, kako se navodi, borbe za oslobođenje i državnost.

U sali je 107 poslanika, prenijela je Koha onlajn.

Član zakona koji sadrži nadležnosti i dužnosti KSB-a ima ukupno tri paragrafa.

„Snage bezbjednosti Kosova štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo”, navodi se u izmjenjenom tekstu, koji je usklađen sa preporukama Evropske komisije, prenosi Tanjug.

Takođe u zakonu stoji da su „kosovske snage bezbjednosti multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom”, stoji u tački 2 ovog člana.

Zaključujući sjednicu parlamenta, Veselji je rekao da je ovo istorijski datum za Kosovo.

„Čestitam svim vojnicima”, rekao je Veselji.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao:„Stara vojska, vojska”.

A kosovski predsjednik Tači je na Fejsbuku poručio da je poslije dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces „izgradnje države Kosovo”.

„Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za kraj godine”, naveo je Tači na Fejsbuku.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar