RS i matica

U Srbiji obustavljen gradski saobraćaj, na ulicama ostaju taksisti i privatna vozila

BIĆE POSEBNO ORGANIZOVAN PREVOZ ZA ONE KOJI MORAJU DA RADE ZA VRIJEME VANREDNOG STANJA
  • Odlukom Vlade Srbije se zabranjuje rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka
  • Ugostiteljima se zabranjuje da svoju djelatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta
  • Zabranjuje se boravak u svim parkovima i na javnim površinama namijenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20.00 časova
  • Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od pet osoba

VLADA Srbije je saopštila da je na današnjoj sjednici donijela nove mjere radi spriječavanja širenja korona virusa: obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Srbije i ta odluka stupa na snagu večeras u 20.00 časova.

Ta odluka se ne odnosi na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i na prevoz za zaposlene.

Za sve građane koji tokom vanrednog stanja moraju da rade na radnom mjestu, ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz, o čemu će biti naknadno obaviješteni.

Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.

Zabrana kretanja od 20.00 do 05.00 sati, izmijenjena je za dan nedjelju, tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 03.00 do 08.00 časova ujutro, radi kupovine namirnica u samoposlugama ili lijekova u apotekama.

Spisak prodavnica i apoteka koji će raditi nedjeljom u to vreme je na sajtu www.covid-19.rs kao i na sajtu Vlade Republike Srbije.

Za sva lica mlađa od 65 godine period zabrane kretanja mijenja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20.00 časova do 03.00 časa ujutru.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i na javnim površinama namijenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20.00 časova.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od pet osoba.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, donijeta je odluka o posebnim mjerama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazumijeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se ugostiteljima zabranjuje da svoju djelatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

To znači da građanin može da kupi hranu i piće „za ponijeti“, a ne može da kupljenu hranu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju djelatnost tokom vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće „za ponijeti“ ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat.

Pritom radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprječavanje širenja zarazne bolesti.

Suština te odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, radi njihove zaštite od korona virusa.

Stoga se ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i na druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

„Sve usvojene mere u prethodnom periodu, imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama, već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina“, piše u saopštenju.

Vlada je još jednom apelovala na sve građane, da se najstrože pridržavaju svih mjera koje je donijela „kako bismo iz ove bitke, svi zajedno, izašli kao pobednici“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar