Vijesti RS i matica

Veselji saslušan u Hagu, njegov bivši potčinjeni tvrdi – kao osumnjičeni

BIO JE NA ČELU TAJNE SLUŽBE OVK, A VAŽI ZA „GOSPODARA KOSOVA“

Kadri Veselji

  • Bivši agent SHIK Naim MIFTARI: „Kadri je pozvan u Specijalni sud kao osumnjičeni, a riječ je o sudu koji je on zajedno formirao sa Hašimom Tačijem. Ali, njima neće biti suđeno sve dok ne budu žrtvovani njihovi prijatelji, kao što su bile žrtvovane turske glave, da bi zadržali Kosovo izolovanim, zemlju bez zakona i budućnosti, zemlju bez nade, koja danas praktično i ne postoji

U HAGU je počelo saslušanje odlazećeg predsjedavajućeg šiptarskog parlamenta u Prištini i lidera Demokratske partije Kosova, Kadri Veseljija.

On u Specijalnom sudu treba da bude saslušan o okolnostima pod kojima su bivši pripadnici tzv. OVK činili zločine nad Srbima i drugim nešiptarima, kao i nad sunarodnicima lojalnim Srbiji tokom posljednjih sukoba na KiM.

Veseljijevo saslušanje je bilo zakazano najprije za 4. decembar, ali je iz nepoznatih razloga odloženo za danas.

Prije polaska u Hag, Veselji nije želio da otkrije da li ga je Specijalni sud pozvao kao svedoka ili osumnjičenog.

Bivši agent SHIK, Naim Miftari, kome je Veselji bio nadređeni u tajnoj službi OVK, tvrdi da je njegov bivši šef pozvan kao osumnjičeni.

Miftari, koji je i sam saslušan u specijalnom sudu, napisao je na svom Fejsbuk profilu, iako osumnjičen, Veseljiju i njegovom prijatelju i saborcu Hašimu Tačiju neće biti suđeno sve dok, kako je naveo, najprije u tom sudu ne budu žrtvovani svi njihovi prijatelji.

„Kadri Veselji je pozvan u Specijalni sud kao osumnjičeni, a riječ je o sudu koji je on zajedno formirao sa Hašimom Tačijem. Ali, njima neće biti suđeno sve dok ne budu žrtvovani njihovi prijatelji, kao što su bile žrtvovane turske glave, da bi zadržali Kosovo izolovanim, zemlju bez zakona i budućnosti, zemlju bez nade, koja danas praktično i ne postoji“, napisao je Miftari.

Inače, Veselji važi za „čovjeka iz sjenke“ i „gospodara Kosova“.

Veselji je drugi politički lider kosovskih Šiptara, nakon Ramuša Haradinaja, koji će biti saslušan u Specijalnom sudu.

Jedan je od osnivača tzv. OVK i dugogodišnji prvi čovjek tajne službe SHIK.

Uz Hašima Tačija, Veselji se pominje u izveštaju koji je Dik Marti podnio Savetu Evrope o aferi trgovine ljudskim organima Srba, tokom rata 1989-1999. godine na KiM.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar