Вијести РС и матица

Влада Србије са ММФ договорила савјетодавни аранжман без нових кредита

ТРАЈАЋЕ 30 МЈЕСЕЦИ – У СКЛАДУ СА НОВИМ ПРОГРАМОМ ИЗ 2017. ЗА ЗЕМЉЕ ПОПУТ СРБИЈЕ

ВЛАДА Србије постигла је договор да делегацијом Међународног монетарног фонда о новом аранжману у трајању од 30 мјесеци који не био финансијски већ савјетодавни (Инструмент за координацију политика ПЦИ), саопштио је данас ММФ.

Делегација ММФ-а коју предводи Џејмс Руф боравила је у Београду од 11. јуна поводом завршетка разговора о новом програму са Србијом о макроекономским политикама и реформама, који Извршни одбор ММФ-а треба да одбори средином јула.

ПЦИ је нови инструмент који је ММФ увео током 2017. године у циљу пружања подршке земљама као што је Србија, за које би био користан оквир предвиђен програмом ММФ-а, али којима није потребна финансијска подршка те финансијске институције.

„Програм подржан од ПЦИ има за циљ одржање макроекономске и финансијске стабилности и остваривање напретка у реализацији амбициозног плана структурних и институционалних реформи ради подстицања брзог и инклузивног раста, отварања нових радних мјеста и подизања животног стандарда“, објаснио је Руф.

Он је оцијенио да су макроекономски изгледи Србије и даље добри, да је раст достигао 4,6 процената међугодишње у првом кварталу и очекује се да ће достићи најмање 3,5 процента у овој години, а да је инфлација и даље ниска и процјењује се да ће бити око два процента до краја 2018. године, захваљујући подршци одговарајуће монетарне политике Народне банке Србије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар